Megbilincseltek

Posted by
Gellért András
De már nem sokáig az. Ez nagyon meglepő fejlemény. Főleg az ő korában. És helyzetében. Epres Józsefet a múlt héten értesítették arról, hogy megfelelt, sikeresen túljutott a hetedik körön, már csak a szóbeli meghallgatás van hátra, de akit beszélgetni hívnak gyakorlatilag biztosra veheti, megkapja az állást. Még nem élte bele magát nagyon, annyi csalódás érte már az életben, de azért számot vetett a lehetőségekkel és az új eséllyel. Központi listán találtak rá, onnan választották ki. Eszébe jut, mennyire észnél volt, milyen jó hogy sosem félt megadni az adatait, mert ismét komolyan veszik, tanfolyamokra küldik, folyamatosan képezik majd, tele lesz sikerélményekkel. És végre megfizetik. Tisztában van vele, ez az utolsó lehetősége. Mindenáron teljesíteni akar.
Már az első héten, az egészségügyi kommunikáció órán megdicsérte a tanár. Erre nagyon büszke volt, látta, a többiek azonnal féltékenyek lettek rá. A tanár szerint mintaszerű volt a fellépése, rendkívül fontos azonnal bizalmat ébreszteni magunk iránt. A sajnáltatás is megengedett, de ez többnyire hatástalan. A segédanyagként megkapott leírás is ezt hangsúlyozza, minden ekkor dől el, amint a beteg belép a rendelőbe, vagy a kórházi vizsgálóba. Ha kialakul a bizalom, megteremtődik az intim légkör, sokkal könnyebb dolga lesz a betegnek. Lám, megérte ennyire lebetegedni, élet és halál mesgyéjén lebegni, hetekig gépek segítségével lélegezni, vagy éppen rendelőről rendelőre vándorolni, járni a keserves betegutakat, mert a sok-sok “orvos-beteg találkozó” meghozta a várt eredményt.
A hang és képrögzítés már nehezebb feladat, hiszen az új digitális felvevők akár egy óvatlan mozdulattól is leállhatnak, ez pedig végzetes, jóvátehetetlen hiba. Hetek óta gyakorolnak, de akad még csiszolnivaló a technikájukon.
A legfontosabb lecke azonban még biztosan hátra van. Hogyan, hova, milyen mozdulattal, milyen szövegkörnyezetben adjuk át a műtétet végző sebésznek, belgyógyásznak, kardiológusnak azt, úgy, hogy közben mindezt a rendelkezésre álló eszközökkel dokumentálni tudjuk.
Epres József szorgalma, tehetsége példaértékű, ilyen emberekre van szükség manapság. Pár nap alatt mindent megtanult. Az első bevetése óta hat ápolónőt, két főorvost, köztük a saját szívsebészét, és egy tanszékvezető professzort leplezett le, amint átvették a hálapénzes borítékot. A bűnösök azóta biztos helyen, rács mögött vannak. A razzia folytatódik.