Aggódom Bige Lászlóért

Posted by
Fábry Béla
>Az Orbán-kormány ismét maffia-módszereket alkalmaz.
Gazdasági bűncselekmények gyanújával rajtaütés szerűen őrizetbe vették Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb emberét .
A Bige László tulajdonában lévő szolnoki vegyi üzembe két év alatt 17 alkalommal vonult ki a rendőrség ellenőrzést tartani. Tavaly a gyár működését felfüggesztették, illetve Bigét két napig fogva tartották. A bíróság azóta kimondta: a katasztrófavédelem jogtalanul zárta be az üzemet.
Bige akkor azt nyilatkozta, két barátján keresztül üzenték meg neki, hogy szabadon elhagyhatja az országot, de ha nem teszi, akkor börtönbe fog kerülni.
Ismerős?
2014. március 2-án, vasárnap elhunyt Komáromi András üzletember, a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa. Szombatig jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az évente 1 milliárd (1000 millió ) forintot “termelő” EMIR-nek. Ez az a szoftver, amelyik Magyarország EU-csatlakozása óta kezeli a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását. Komáromi nem volt beteg, 47 éves volt.
A céget a tulajdonosok eredeti szándékuk szerint nem akarták eladni. Az Orbán-kormány miniszterelnöksége viszont meg akarta venni, és határozott nyomást gyakorolt a cégtulajdonosokra. 2013 októberében Orbán döntött, született egy kormányhatározat, ami arra kötelezte a kormányt, hogy január 1-től vegye át a Welt 2000 által végzett feladatokat. Vagyis ősztől Orbán lényegében előírta a Welt 2000 Kft., vagy legalább az EMIR állami tulajdonba vételét, miközben a cég és a program tulajdonosai egyiket sem kívánták akkor még eladni. 2013 december elején a NAV fegyveres ellenőrei szálltak ki a Welt 2000 irodájába, és a tulajdonosok lakására is. Komáromi Andrásnál is megjelentek kora reggel, iratokat és számítógépeket foglaltak el. Nem hivatalos forrás szerint áfacsalási ügyben nyomoztak. Az adóhivatal váratlan és látványos intézkedését a cégnél dolgozók közül sokan úgy értelmezték, hogy része lehet a kormányzat nyomásgyakorlásának. Lázár János a miniszterelnökséget vezető miniszter 2013 februárjában 800 milliót ajánlott a cégért, az adás-vétel napján, március 1-én, szombaton már csak 500 milliót. Ismerősei szerint Komáromi is érzékelte az erős nyomást, de nem akarta eladni a birtokában lévő jogokat. Szombaton mégis aláírta az adásvételi szerződést.
Másnap meghalt.
Aggódom Bige Lászlóért.