Véget ért Trump pávatánca: Biden az elnök

Posted by

Anna Flori
euronews
>Megerősítette Joe Biden elnökválasztási győzelmét az elektori kollégium. az Egyesült Államok múlt hónapban megválasztott elnöke az 55 kaliforniai elektor voksával lépte át az elnökséghez minimálisan szükséges 270 szavazatot.

Az általában formálisnak bizonyuló elektori szavazásnak idén az ad jelentőséget, hogy a leköszönő elnök, Donald Trump nem ismeri el vereségét. Több államban a szavazatok újraszámlálását kérte, amit csak néhány helyen ért el, ügyvédei beadványát a bíróságok sorra elutasították az elmúlt hetekben.A demokrata Joe Biden több mint ötmilliós szavazatkülönbséggel győzött, amire még nem volt példa az amerikai elnökválasztás történetében.

Rich Pedroncelli/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Szavazatszámlálás a kaliforniai elektori gyűlésbenRich Pedroncelli/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Az elektori kollégiumban 306 szavazatot szerzett, Donald Trump pedig 232-t.

Békési Joe rajza

Az eredmény kihirdetése után Joe Biden arról beszélt, hogy sikerült megőrizniük a választás tisztaságát. Az emberek leadták voksukat bízva az intézményrendszerben, és annak integritása valóban sértetlen maradt. “És most itt az idő továbblépni, ahogy ez mindig is volt az amerikai történelemben. Ideje összefogni, begyógyítani a sebeket” – fogalmazott, és visszautalt kampányára mondván, hogy minden amerikai elnöke lesz. Meggyőződése, hogy össze kell fogniuk, adniuk kell esélyt egymásnak a lecsillapodásra, és ami mindennél fontosabb, szolidárisnak kell lenniük egymással.

Donald Trumpnak az elmúlt hetekben sikerült maga mellé állítania a republikánus elit számos tagját és a párt szavazótáborának jelentős részét, habár voltak tekintélyes republikánusok politikusok, akik önmérsékletre kérték az ezúttal hosszúra nyúló szavazatszámlálás alatt és után is. A feszültség utcára vitte mindkét tábort novemberben, de mostanra elülni látszott az indulat. A hétvégén azonban újra felvonultak Donald Trump hívei Washingtonban, és igazságot követeltek, mert szerintük a demokraták elcsalták az elnökválasztást.