Vakcína ellenesek vagyunk?

Posted by

Peter Drobny
>Az FB egyik legnagyobb “találmánya” egy cikkről, infóról az emojikkal (kis értékelő bigyókkal) a szavazás. A jónép alapvetően hármat használ: az ok (tetszik, feltartott kék hüvelykujj) a kinevetem (sárga vigyoripofa) és a dühös vagyok/baromság vörös puffancs. Gyakorlatilag bármely pillanatban lemérheted az adott cikk, álláspont, infó fogadtatását, azaz ez egy instant mini-közvélemény-kutatás. Hogy mennyiben mérvadó, arról lehet vitatkozni, de hogy támpontot ad, arról nem érdemes.

Erről jut eszembe az egyik kereskedelmi csatorna minapi betelefonálós közv. kutatása (majdnem 15 ezer hívó, azaz jóval megbízhatóbb egy síma közvélemény-kutatás nagyjából ezer fős alany-állományával szemben), amely szerint a csatorna, egyébként nívós heti összefoglaló műsorának azon nézői, akik betelefonáltak, 81:19%-os arányban elutasítják a koronavakcina-oltást.

Tragikus kép a magyar közvélekedésről, pedig a műsor nézői, úgy gondolom, valamivel az átlagtájékozottság felettiek. Schande, shame – de ez van. Nem véletlenül sorolja a londoni Janes Defence Weekly, a világ vezető katonai-biztonsági hetilapja M.o.-ot Észak-Balkánhoz. (Ezzel nem akarom a balkáni országok lakóit megsérteni).

Csak annyit jegyzek meg, hogy ez felelőtlenség, nemcsak önmagukkal, de a családjukkal, környezetükkel, embertársaikkal szemben is. Valószínűleg nem fantáziálok, amikor azt gondolom, fél-, egy év múlva szinte valamennyi légitársaság csak beoltottakat enged repülni és a be nem oltottak beteg-, baleset-biztosítási tarifái is felfelé változnak. És a vállalati HR-esek, amikor valaki állást keres, meg fogják kérdezni, hogy oltva van-e.