Nagypapa-ügyek

Posted by
Donáth László
>Gyalázó kórusban tenor: Schiffer András. Schiffer főként azt kifogásolva, hogy Donáth Anna úgy állítja be a nagyapját, mintha az szembeszállt volna Rákosival. – Na most akkor valamit tegyünk rendbe.

Vajon Schiffer András nem hallott az FM perről, és nem tudja, hogy pont 1949-ig az FM államtitkára volt Donáth Ferenc és nem pedig titkárság vezető? Vajon, ha nem állt volna ki államtitkárként az egykor inkriminált Keresztes János: volt Horthy testőrség tiszt mellett, vagy Szederjey Ákos volt FM alkalmazottak mellett, akkor fenntartották volna vele a barátságot az 1960-as, 70-es években, azután, hogy apám az 50-es éveket 2 év híján teljesen börtönben töltötte?
Varga László történész- levéltáros írta meg az 1951-es “Kádár-per” történetét. https://www.szaktars.hu/…/varga-laszlo-szerk-kadar…/ Vajon ezen eljárásban véletlenül kellett Újhelyi Szilárdnak ,- aki, haláláig apám barátja maradt,- 1951-ben azt vallania, “, hogy előbb beszervezték, majd kémkedett, végül a Moszkvából hazatérő kommunistákkal szemben Kádárral, Donáthtal, Harasztival, Kállaival, Losonczyval és Zölddel „ellenséges frakciót” alakítottak.”
Nekem is van kérdésem: Miért zavarja Schiffer Andrást, hogy mit gondol Donáth Anna a nagyapja közéleti áldozat vállalásáról? Miért csatlakozik Schiffer Pál unokája a Donáth Anna nagyapját gyalázók kórusához? Egy jogász ember miért tüntet fel valós tényeket hamis színben a nyilvánosság előtt? Sejtem a választ, de Schiffer helyett is szégyenlem.
Címkép: Donáth László apja szobráánál