Jó lenne leszállni P. Szűcs Juliannáról

Posted by
Andor Mihály
Nehéz belekötni P. Szűcs Julianna életművébe, de Ungváry Krisztiánnak sikerült. Nagyon elő kellett venni hozzá a szokásos egyrészt-másrészt módszert. Egyrészt nem tagadja (mert nem is lehet) művészettörténészi, szerkesztői és kritikai tevékenységének értékeit, sőt elismeri, hogy „évtizedeken át mind a mai napig egy nívós lapot szerkeszt”. Másrészt erkölcsileg azonos szintre helyezi a fasiszta Demeter Szilárddal, mert – szerinte – nyíltan szembeköpte a szolidaritást és sajtószabadságot, amikor 1983-ban elfoglalta a Mozgó Világ főszerkesztői pozícióját, és ezért a mai napig nem kért bocsánatot.
A Mozgó Világ Aszú-díjas szerzőjeként (Dolgozat az iskoláról) én is zokon vettem a szerkesztőség menesztését, és a legtermészetesebb módon részt vettem az új Mozgó Világ elleni bojkottban – egészen 1992-ig.
Két oka volt annak, hogy 1992-től kezdve ismét adtam írásokat a Mozgó Világnak. Az egyik, hogy a bojkott ellenére olvastam a lapot, és megállapítottam, hogy P. Szűcs Julianna ott folytatta, ahol Kulin Ferenc abbahagyta. Ez azonban nem lett volna elegendő ok, ha nem jön a rendszerváltás. Akkor ugyanis nagyot változtak az emberek, és rájöttem, hogy már nincs kivel szolidárisnak lennem.
Talán a véresszájú jobboldalivá lett Alexa Károllyal kellett volna szolidárisnak lennem, aki könnyedén beült a Heti Magyarország főszerkesztői, majd a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatói székébe? Vagy Kulin Ferenccel, aki az országgyűlés kulturális bizottságának MDF-es elnökeként olyan gyomorforgató szerepet játszott Hankiss Elemér meghallgatásakor?
Ungváry Krisztián motívumait nem értem. Talán akart valami figyelemfelhívót írni, mert történésznek is kell a piár? Hogy lehet, hogy az ő elemző készségével nem vette észre a párhuzamot Kulin Ferenc és P. Szűcs Julianna története között.
Mert mi történt?
A Mozgó Világ addigi főszerkesztője helyett 1981-ben kinevezték Kulin Ferencet, aki 1970 óta párttag volt, és megbízható elvtársnak hitték. Hát nem volt az! Egy ideig hagyták „randalírozni”, majd amikor megelégelték, leváltották. 1983-at írtunk, a pártállam még ereje teljében, még nem volt Gorbacsov, nem volt glasznoszty. A megbízhatatlan Kulin elvtárs helyére betették a megbízhatónak és könnyebben kezelhetőnek vélt P. Szűcs Juliannát.
Hát ővele is bakot lőttek. Nem bizonyult se megbízhatónak, se könnyebben kezelhetőnek. Tehát ugyanaz történt, mint Kulin Ferenc esetében. Csakhogy, mire ez kiderült az elvtársaknak, addigra megváltozott a világ, már nem lehetett olyan könnyen kiiktatni a hibásan működő alkatrészt. Aztán kisvártatva jött a rendszerváltás, és P. Szűcs maradt.
A mozgóvilágos Kulin Ferencnek nincs miért bocsánatot kérnie. Akkor P. Szűcs Juliannának miért is kellett volna?