Élvezetek a fotelben: látogass egy múzeumba!

Posted by

Komjáthi Éva

>Az élet folyamatosan teremt olyan helyzeteket, amikor szivathat minket. De nem hagyjuk magunkat! Aminek van hátránya, annak van előnye is : hát nem csodás, hogy otthon játszóruhában, egy pohár forró csokival a kezünkben tudjuk nézni az on-line tárlatvezetéseket, műsorokat, színházi előadásokat? A legjobb az, hogy nem ül előttem egy óriás, aki eltakarja az egész színpadot, amikor színházba megyek. Mert előttem mindig egy óriás ül. De most nem. Beülök a masszírozó fotelba és elindítom a számítógépet.
Mostanra annyi programom lett, természetesen on-line, hogy már azt sem tudom, melyiket nézzem. Vegyük csak a Szépművészeti Múzeumot, ahol van szerencsém lassan 13 éve önkéntesként dolgozni az információs pultban. Három évig zárva voltunk a múzeum rekonstrukciója miatt, 2015.február végétől 2018.november 1-ig. Amikor végre kinyitottunk, még másfél évig sem élvezhettük a nyitvatartást, mert jött a járvány, és azóta az éppen aktuális rendeletekhez alkalmazkodva hol be kell zárnunk, hol kinyithatunk egy rövid időre. Jelenleg zárva vagyunk, de on-line térben nyitva! Mi mindent lehet ott nézni mostanság?  Először is vannak általában egyórás on-line tárlatvezetések. A legegyszerűbb a Jegymester oldalán vásárolni, egy ilyen jegy 1.000,- Ft-ba kerül. Decemberben még három témában lesz on-line tárlatvezetés:
Az első: Karácsony a Múzeumban dec.15. és 18. Az Angyali üdvözlettől a Megtestesülésig vezető út csodája az elmúlt századokban számtalan művészt megihletett. Vajon mi alakította a születéstörténet szereplőinek és helyszíneinek ábrázolásmódját? A tárlatvezetés során a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria legszebb karácsonyt ábrázoló alkotásaival ismerkedhetünk meg.
A második: A szépség igézetében dec.16,17 A gótika, a reneszánsz és a manierizmus művészeti emlékeinek bemutatásával időrendi áttekintést kaphatunk a napfényes Itália festészetének történetéről. A különböző iskolák, korok és műfajok olyan festőóriások művein keresztül bontakoznak ki, mint Ghirlandaio, Giorgione, Raffaello és Bronzino.
A harmadik: Maradandó emlékül dec.15. és 17.
A Szépművészeti Múzeum a millennium – a magyar államalapítás ezredik évfordulója – alkalmából épült . Az alapításának és gyűjteményének történetét bemutató vezetés során bejárjuk az épület lélegzetelállító tereit, különös tekintettel a Román Csarnokra. Virtuális sétánkat kvízek, játékok színesítik.
És ott a TEXTÚRA STREAM – ÖSSZMŰVÉSZET ON-LINE 120 perc 3.500,- Ft

Az előadás 2021. január 1-ig bármikor megnézhető, azonban az első megtekintéstől számítva mindössze 48 óráig lesz elérhető a eszinhaz.hu “Videóim” menüpontja alatt. Ezen 48 órás időtartam alatt az előadás megszakítható és újrakezdhető, azonban összesen két alkalommal nézhető meg teljes terjedelmében. Idén hatodik alkalommal került megrendezésre ez a nagy sikerű előadássorozat, melyben képzőművészet, irodalom, színház és zene találkozik egy térben és időben a Szépművészeti Múzeumban. Az intézmény ebben az évben nyolc kortárs írót kért fel, hogy írjanak irodalmi szövegeket a múzeum gyűjteményének nyolc inspiráló alkotásához. Az elkészült monológokat ezúttal Székely Kriszta rendező vitte színre a múzeum kiállítótereiben nyolc neves színművész előadásában.
Egyikükkel, Jordán Adéllal, a múzeum dolgozója, Lovass Dóra készített egy 27 perces interjút arról, hogy hogyan készült fel erre a nem könnyű szerepre, mi inspirálta, milyen élményekkel gazdagodott ezáltal, színházról, múzsákról, mozgásról, egyensúlyról, érzésekről, szóval mindarról, amit a többhetes próbafolyamat során a színésznő átélt a Múzeum tereibenA színészeknek egymás után kilenc alkalommal kellett előadni egy kb. 8-10 perces darabot, amikor nagyon közel, 1-2 méterre vannak a látogatókhoz. A beszélgetést a Szépművészeti Múzeum weboldalán meg lehet hallgatni.

Cser Judit múzeumpedagógusnak, az Agnolo Bronzino a manierista zseni címűtárlatvezetését is élvezhetjük on-line. Bronzino festészetét távolságtartó elegancia, hűvös színkezelés és márványos felületek jellemzik. Évtizedeket töltött a Medici udvarban, ahol a „gyönyörűen rideg” portrék mellett vallásos műveket és kifinomult mitológiai festményeket is alkotott. Az online tárlatvezetés során a firenzei udvari kultúra manierista gyöngyszemei között kalandozhatunk. Vásárolhatunk 2021-es éves ajándékjegyet (4.000,-), ugyanez junioroknak és senioroknak (2.000,- Ft), amely beváltható bármely kiállítás belépőre, vagy akár az újranyitás után egy (helyszíni) Múzeum+ estére, esetleg egyben 4 tárlatvezetésre (online vagy helyszíni programra, egyszerre történő beváltással).
A Vasarely Múzeum is a Szépművészeti Múzeumhoz tartozik, ott is lesz egy on-line tárlatvezetés dec.18-án. Az érdeklődők megismerhetik Victor Vasarely főbb korszakait és az általa használt optikai illúziókat. A vezetés során egy kicsit megdolgoztatjuk a szemüket és az agyukat, az is kiderül, hogy mindenki ugyanazt látja-e, amikor egy képet néz.

És akkor még az on-line színházi előadásokról nem is beszéltem. Majd legközelebb.

Címkép: Agnolo Bronzino képe: Születés