A csönd hangjai

Posted by

Richard Gross

>Simon és Garfunkellel kezdeném, az 1964-es Csönd hangjaival:

“And the people bowed and prayed
To the neon god they made.”

„És az emberek meghajoltak és imádkoztak
Az általuk készített neonistennek”

Évekig olyan kommunista országokból küldtem írásaimat, ahol  természetes volt a törvények hazug alkalmazása, a csalás, a jog meghajlítása a diktátorok javára.  Ez volt az életforma. Az emberek pedig nem számítottak.
Négy éve pedig tanúi vagyunk mindannak a szabálytalanságnak, amelyet egy leendő autokratikus rezsim a szigorú törvények és minden felügyelet nélkül élvezhet. Kezdjük a ketrecbe zárt gyerekekkel? A pénzt hajszoló elnökséggel?  A bíróságokra nehezedő nyomással? A rasszizmussal? A kormányzati szervek szétszaggatásával? A bosszúálló tisztogatásokkal? (Nem csoda, hogy Donald Trump meg akarta vásárolni Grönlandot: Amerika Szibériáját.)
Ilyennek akarjuk látni az Amerikai Egyesült Államokat?
Hát az biztos, hogy ilyennek látszott, amikor a kongresszus 126 republikánus tagja, köztük két vezetője és 18 államügyész, akik korábban mind egyetemre jártak, elképesztő támadást indítottak Joe Biden törvényes, mindent elsöprő megválasztása ellen.  Mit olvastak ezek az ügyvédek a jogi egyetemen? George Orwell „Állatfarmját”, ahol egyes állatok – a disznók – egyenlőbbek , mint a többi állat?
Egy nárcisztikus, önmagát királynak képzelő alak parancsára 81 millió ember akaratának megváltoztatását akarták, és ez bűncselekmény, mindazon elvek ellen , amely ennek az országnak az alapja, eszméje, erkölcse és elsősorban a demokratikus léte..
Mi történt, el akarták feledtetni velünk azt, amit már kis iskolásként tanultunk?  Az esküt? A himnuszt? „Mi, emberek?” “A hazám” te vagy? ” „A szabadok földje és a bátrak otthona?” „Testvériséggel koronázzuk meg jót?” „Hűséges leszek az Amerikai Egyesült Államok zászlaja és a köztársaság iránt?
Mit próbált ez a kisebbség elérni?
Amikor a Donald Trump inspirálta republikánusok keresztes hadjárata kudarcot vallott a bíróságok és az állami törvényhozók előtt Biden megdöntésére,  Ken Paxton texasi főügyész vette át a stafétabotot, és felkérte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy négy államban fordítsa meg a választásokat, érvénytelenítse 20 millió ember szavazatát.
És annak ellenére, hogy  a Legfelsőbb Bíróságban 6-3 arányú konzervatív többség van, a bírák  feddhetetlenül jártak el, amikor érvelés nélkül azonnal elutasították a  kihívást. Texas vereséget szenvedett. Egy Alamo nem volt elég nekik?