Vezesse-e az USA a világot?

Posted by

Dobozi István
“Amerika visszatért és készen áll, hogy vezesse a világot.” Joe Biden megválasztott elnök mondta ezt, amikor bemutatta nemzetbiztonsági csapatát. Azt a feladatot  szánja nekik, hogy “tegyék nyilvánvalóvá Amerika globális és erkölcsi vezető szerepét”. Biden bírálta a Trump kormány vezetési stílusát, és azt igérte, hogy a Biden-külpolitika vissza helyezi Amerikát az asztalfőre.

Ez a bideni napirend azt jelenti, hogy visszatér az amerikai misszionárius idealizmus és a kivételességbe vetett hit? Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó jelölt amellett érvelt, hogy “meg kell újítanunk a vikég hitét az  amerikai kivételességben és az amerikai értékekben rejlő erőben”.

Donald Trump elnök „Amerika az első” elnevezésű doktrínája a multilateralizmus és a globális problémák kezelésére irányuló nemzetközi együttműködés ellentéte volt. De mi a valódi alternatívája a megbukott bukott „Amerika első” politikának? Amerika határozza meg újra az erkölcsi normákat a világ többi részén, és üljön mindig az asztalfőn? Ezt érti Biden „normális” külpolitikán? Az amerikai nép támogatná ezt, és elfogadná egy többpólusúbb világ?

Mi lenne, ha Amerika kulcsfontosságú partner lenne a világközösségben, és együttműködne ahelyett, hogy dominálna?

A szerző Amerikában él,  a Világbank volt vezető közgazdásza

Címkép: Halász Géza amerikai gótika gif