Meghalt John le Carré

Posted by

A Guardian alapján

89 éves volt, tüdőgyulladásban halt meg. Családja hangsúlyozta, nem koronavírus fertőzésben, hanem “normális” tüdőgyulladásban. Ő volt a hidegháború kémtörténeteinek mestere. És kémként kezdte maga is. 1931-ben született. Neve akkor David Cornwell volt. A brit titkosszolgálatnak akkor kezdett el dolgozni, amikor a negyvenes években Svájcban németül tanult. Rövid ideig tanított, majd a külügyi szolgálathoz került, az volt a feladata, hogy a vasfüggöny mögött működő kémeket irányítsa a londoni Curzon utcában lévő MI5 épületből. Volt itt egy John Bingham nevű kollégája, aki krimiket írt. Az ő hatására kezdett bele az írásba. A John le Carré nevet választotta. A kiadó eredetileg Chunk-Smith írói néven akarta közölni a munkáját.
Az első könyve, a Call for the Dead 1961-ben jelent meg. Ebben már megjelent George Smiley alakja, akit Binghamről mintázott. Igazából a harmadik könyve aratott sikert.

Alec Guinness as John Le Carre’s spy George Smiley.
Alec Guinness George Smiley szerepében

Az 1963-ban kiadott The Spy Who Came in from the Cold (A kém, aki a hidegről jött be) című kötet a berlini fal felépítése körüli időszakban játszódik. Graham Greene azt mondta, hogy a legjobb kémtörténet, amelyet valaha is olvasott – számos díjat és elismerést nyert; ezek között volt 1964-ben a Somerset Maugham-díj is. A siker – és a jelentős szerzői honorárium – hatására John le Carré 1964-ben felhagyott a titkosszolgálati munkával, megvált a brit hírszerzéstől és az irodalomnak szentelte életét.

Ebben a könyvben George Smiley karaktere mégcsak mellékszereplő. A következő műveiben már főszereplővé válik. A művekben a brit elhárítás szovjet kémekkel csatázik. Fontos, hogy műveit mindig elolvasták a titkosszolgálat illetékesei, és mindig megállapították, hogy nyugodtan kiadhatják őket, mert messze állnak a valóságtól.

Folyamatosan adta ki  regényeit, amelyek közül többet meg is filmesítettek. A panamai szabót Pierce Brosnan, az Elszánt diplomatát Ralph Fiennes és Rachel Weisz, a Suszter, szabó, baka, kémet Gary Oldman főszereplésével vitték filmre. Legutóbb, 2014-ben Az üldözött című filmjét mutatták be, Anton Corbijn rendezésében, az azóta elhunyt Philip Seymour Hoffman főszereplésével. A regényeiből készült filmek közül néhányban – rendszerint egy-egy pillanatra – ő is feltűnik.