Kivégeztek egy iráni ellenzéki újságírót

Posted by

Kivégezték Iránban az erőszak szítása miatt halálra ítélt Ruhollah Zam ellenzéki újságírót szombaton – közölte a Nour félhivatalos iráni hírügynökség. Az iráni legfelsőbb bíróság kedden hagyta jóvá Zam halálos ítéletét – írja az MTI. Zamot azzal vádolták, hogy írásaival szította az országban 2017-ben, a gazdasági helyzet romlása miatt kirobbant tiltakozásokat. Júniusban ítélte halálra a forradalmi bíróság földi korrupcióért, amely kifejezést gyakran használják az iráni kormányzat elleni kémkedés, illetve a vezetés megdöntésére irányuló próbálkozások leírására. Az újságíró emigrációban élt Párizsban, és az AmadNews című internetes újság oldalán jelentetett meg iráni vezetők számára kínos videofelvételeket és írásokat. Több mint egymillió követője volt a hírportáljának. Még tavaly ősszel vették őrizetbe.

Ruhollah Zam Tehranban született1978-ban. Apja Mohammad-Ali Zam imám reformistának számított, és kormánytisztségeket töltött be a 80-as, 90-as években. Fia nevét Khomeini ajatollah, az Iráni Irán köztársaság alapítója tiszteletére választotta.  Rouhollah viszont azt kérte, hogy Nimának szólítsák. Ruhollah Zamot 2009-ben ellenzéki tevékenység miatt letartóztatták. Miután kiengedték az Evin börtönből Párizsba menekült, ahol elindította internetes újságját. A Telegram channel csatornát a nép hangjának nevezték (‘Sedaiemardom’)  1.4 millio követője volt. 2018-ban elérhetetlenné tették a hatóságok a csatornát, ezután különféle neveken jelentkezett be.
Zamot valószínűleg Irakban tartóztatták le, éskésőbb adták ki Iránnak. Ezt az iraki kormánymédia egyik képviselője is megerősítette a BBC-nek. Megkínozhatták, mert a teheráni hivatalos média egy “beismerést” sugárzott tőle.
A Forradalmi Iszlám Bíróság, Abolkasem Salvati bíróval az élén, június 30-án kötél általi halálra ítélték.