A koronavírus újabb zenészt kaszált el: meghalt Bergendy

Posted by

Elhunyt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője. A család közlése szerint a 81 éves szaxofonos, klarinétos, zeneszerző a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt halt meg.

***

Simó György

>Most viszi el, sikálja felismerhetetlenné ezekkel az emberekkel végleg a halálfuvar a Kádár-korszak infantilis, de szerethető arcát. Lassan majd nem marad más, csak hideg elemzések, történelemórák, a semmit nem árnyaló, jelenidejű propaganda, esetleg a családi göncökbe beleégett sértettség, nosztalgia vagy ideológia.
Ma volt a tegnap holnapja, szépen elfelejtjük, hogy Bergendyék az érzéketlen és cinikus alapokra épült rendszer sziklájára tapadt vékony talajon termeltek érzelmes ás élhető pillanatokat.
Lehet, ha több időm lenne, mindenfélét árnyalnék ezen, de én is Bergendy-generációs gyerek vagyok, nekem is sajtból volt a hold. Nem lehet mindig a politika görcsében élni.
Nekem épp nem, de sok másoknak az élet elviselhető értelmetlenségét csomagolta be a Bergendy csillogó papírba, dudolásba és bohóckodásba.
Ezt, ha le is lehet ma nézni, lebecsülni nem kell: a jelentősége sokkal nagyobb volt, mint ahogy most gondoljuk.
Akkor, ott, biztosan lényegesebb volt, mint ahogy hangzott.
Hogy hadd főzzek ma magamnak.
Nyilván az Iskolatáska marad majd meg örökre, meg talán a Süsü, a kiirthatatlan szólamok a mindent örökre megjegyző gyerekfülekbe égetve. A vekkerórával a mellén bohóckodó, mellesleg modern profizmussal zenélő Bergendy kopasz, zenélő óvóbácsis tévés alakja.
Nehogy szomorúan gondolj a tegnapra. Tedd a bús emléket az ablakba.
Címkép: Bergendyék anno