A kereskedelmi repülésben bekövetkezett katasztrófák okai

Posted by

Radó Iván
>Ha Isten azt kívánta volna, hogy repüljünk, szárnyakat adott volna. Ebből eredeteztethető a mondás, hogy a repülőgépet nem szabad letegezni. A világon számtalan statisztika van arra nézve, hogy mi okozza a katasztrófákat. Eltérő sorrendek, százalékok és indokok garmadával kell dolgozni. Emiatt hibátlan sorrendiség nem képzelhető el. Az én változatomról azt gondolom, hogy közel jár az igazsághoz. (A 19-nél több áldozatot kívánó balesetekről van szó). Az első részben nem sorrendben felsorolom az általános okokat:.

Műszaki hiba, helytelen működés,
Emberi hiba (szerelés, karbantartás, földi személyzet, légiutaskísérők, légiforgalmi irányítók),
Légi összeütközés,
Pilótahiba (minimum 56%) -szerintem jóval magasabb,
Időjárás,
Más, pl. földrajzi vagy egyéb.

A vezető ok (pilótahiba) formáinak sorrendje:
1. Az irányítás képességének elvesztése,
2. CFIT -irányított földnek ütközés,
3. Leszállópálya elhagyása, helytelen pálya használata, földi ütközések,
4. Ismeretlen eredetű katasztrófák,
5.Rendszerhibák/valamilyen egység meghibásodására adott rossz reakció, leggyakrabban hajtóműhiba esetén/ vagy korrigálhatatlan hiba.
Pilótahiba: Inadekvát cselekvés, Látvarepülésről műszeresre áttérés során, Irányított földnek ütközés, Süllyedés az előírt minimum alá,Térbeli orientáció elvesztése (SD),Korai süllyedés, Túl magas leszálló vagy túl alacsony felszálló sebesség, Téves leszállópálya használat le és felszálló fázisban egyaránt lehetséges,, Kifogyott üzemanyag, Navigációs hiba,  Több tényező együttes hatása, Légi ütközés a „saját gép” hibájából.

Műszaki hiba: Hajtóműhiba, A repülőgép hibája, Struktúrális károsodás, Tervezési hiba

Időjárás: Jelentős turbulencia, Szélnyírás, Hegylánccal ütközés, Rossz látási viszonyok, Rossz látás, ellentmondás a műszerek és a látás (ha van) között, Pl. erős szél, Jegesedés, Zivatarok, CB-cumulonimbus (belerepülni tilos, bár néha elkerülhetetlen), Villámcsapás (ritka a Faraday kalitka miatt), Vulkáni hamu.

Szabotázs/robbanás: Eltérítés, Föld-levegő, levegő-levegő lelövés, Robbanószer a fedélzeten vagy a raktérben (szállítmány vagy terror eszköze), A pilóta kiterjesztett öngyilkossága

Egyéb okok: Az irányítás hibája, Földi személyzet hibája, Túlterhelés-téves kalkuláció, A rakomány helytelen rakodása, elhelyezése, súlypont-probléma, Madárral ütközés, Szennyezett vagy vizes üzemanyag, A pilóta repülésre képtelenné válása, rosszullét, pánik, Akadállyal való ütközés a pályán, Légi összeütközés a „másik gép” hibája miatt, Tűz/füst a pilótafülkében vagy a kabinban vagy a raktérben, Karbantartási hiba, Szennyezett (víz, vizes hó, jég) pálya.

Katasztrófák bontása évtizedek és okok szerint:

 

CAUSES OF FATAL ACCIDENTS BY DECADE

 Évtized

1950s

1960s

1970s

1980s

1990s

2000s

2010s

All

 Pilótahiba

50%

53%

49%

42%

49%

50%

57%

49%

Műszaki hiba

26%

27%

19%

22%

22%

23%

21%

23%

Időjárás

15%

7%

10%

14%

7%

8%

10%

10%

Szabotázs, pl. eltérítés, robbantás stb.

4%

4%

9%

12%

8%

9%

8%

8%

Egyéb okok

5%

9%

13%

10%

14%

10%

4%

10%

 

Túlélési esélyek: egy ember hal meg, minden 11 millióból.

Összefoglaló és konklúzió:  a legbiztonságosabb légitársaság a Quantas, az emberi tényező mindig vezetni fog a katasztrófák körében, ezen belül is az irányított földnek ütközés, technikai hibák mindig lesznek, a repülés szabályait vérrel írják, mégis mindig van, aki „megpróbálja”, nem lehet mindenre ráhatásunk, felkészülés, gyakorlás, felkészülés, gyakorlás, az idő eljárt a régi technológia felett, azonban az új technikák már alig igénylik az ember jelenlétét, ami már olyan méreteket öltött, hogy gyakran már a gép dönt, akár felülbírálva a pilótát, különösen egy géptípus esetében, ráadásul a személyzet ilyen értelemben „elfelejt” repülni, sokan elhiszik, hogy ők már tudnak repülni, de ilyen nem létezik. Amíg rá tud csodálkozni egy kapitány a repülés csodájára, addig tisztelni fogja a lehetőséget és a repülőgépet, felszállás előtt nagyon sok idő van, magára a felszállásra kevesebb, a levegőben meg mára csak az unalom maradt, a leszállás a legbonyolultabb manőver, ott van a legkevesebb idő dönteni. Dönteni pedig kell és jól.

A repülőgépgyártás minden szempontból folyamatosan fejlődött. Abban nem vagyok biztos, hogy ez tovább tudna folytatódni. Fontos szempont volt a biztonság és a maga idejében egyidejűleg minden légitársaság a legjobbat képviselte, az adott kortól -a lényeges szempontokat tekintve- senki nem volt elmaradásban. Azért a magyar pilótákat ki kell emelni, mivel ők olyan szovjet technikát is használtak, amely szovjet részről fejlettebb volt, itthon mégis működött minden. De azért is, mert az egyik típus esetében, az akkori vállalati főpilóta érdemének tekinthető a személyzet számának csökkentése 2 fővel, valamint egyúttal a gép átalakításának jobbítása és a navigáció pontosságának növelése -akkoriban a 30m. függőleges és 400 m. vízszintes látásnál jobbat sehol nem tudtak- ő volt az áldott emlékű Dr. Fülöp András, akinek nevéhez még számos korszakalkotó tevékenység fűződött.

Azt tudjuk ajánlani a nyájas olvasóknak, hogy korábbi írásainkat is tekintse meg, mert azokban rejlenek a részletek, melyeket itt összefoglaltunk. Azokban mindenre találnak példát és bővebb magyarázatot.