A brüsszeli csata igaz története

Posted by

Gáti Péter
>Állítólag Orbán Viktor csatát nyert Brüsszelben, Brüsszel ellen – ez ugyanaz a Brüsszel, ami egyszer már elesett az új brüsszeli birodalom elleni harcban, azt hiszem. Rögtön neki is állt mindenki elemezni, hogy akkor valójában milyen megállapodás született, ki jár jobban, kinek teljesültek a feltételei. De ácsi! Álljunk már meg egy pillanatra, könyörgöm!

 

Mit nyert? Ki ellen? Senkinek sem tűnik fel, hogy ez a háborús retorika milyen ordas nagy szemfényvesztés? Kívánom, hogy soha ne keveredjünk csatába a számunkra 8 milliárd eurónyi támogatást biztosító Európai Uniónál ádázabb „ellenséggel”! Akik most csalódottak amiatt, hogy a magyar és a lengyel kormány nem kapott egy jó nagy kokit, vagy sallert, azok túlságosan beleélik magukat a Fidesz alternatív valóságába.

Valójában nem állunk hadban Brüsszellel, nem volt semmilyen csata. Az történt, hogy a magyar miniszterelnök megpróbált belerúgni az ország legfontosabb gazdasági, politikai és katonai szövetségeseibe, és jól seggre esett. De ne magasztaljuk fel annyira Orbán hisztis toporzékolását, hogy háborúnak nevezzük!

És mit ért el Orbán ezzel a hisztivel?

  1. A jogállamisági mechanizmus, amit ő korábban elfogadhatatlannak tartott, be lesz vezetve továbbra is – gratulálunk a győzelemhez miniszterelnök úr!
  2. Talán az alkalmazását, a büntetések kiszabását el lehet tolni 2022-ig. Csakhogy ennek nincs sok jelentősége, mert az uniós pénz, amit ezentúl el lehet venni, eleve nem érkezett volna meg sokkal hamarabb – szép volt, miniszterelnök úr!
  3. A családügyi és a migrációs ügyekre nem lehet majd alkalmazni, igaz erről eddig sem volt szó, a magyar kormány csak a saját maga által kitalált agyrémet győzte le – ez igen, miniszterelnök úr!

Szóval sikerült hetekig balhézni a nagy semmin. De mibe került ez nekünk?

  1. Akadályoztuk annak a mentőcsomagnak az elfogadását, amire sürgető szüksége volt a járvány által leginkább sújtott mediterrán országoknak.
  2. Eljátszottuk a maradék nyugati barátaink bizalmát is. Nyilván nem véletlen, hogy Orbán Viktornak épp most kellett olyan levelet írnia, ami alapján a Fidesz Európai Néppártból való kilépését készíti elő.
  3. Még a legközelebbi szövetségeseink, a visegrádi négyek is megbomlottak, a cseheknek és a szlovákoknak eszük ágában sem volt csatlakozni a magyar és lengyel kormány kudarcra ítélt zsarolási kísérletéhez.

Semmit sem értünk el, de azt legalább jó drágán. Azonban az Európai Unió mégis megkegyelmezett. Minden további nélkül kihagyhattak volna minket például a helyreállítási alapból, de nem tették. Miért is csináltak volna ilyet? Ott van nekik mostantól a jogállamisági mechanizmus, amit Orbán Viktor is elfogadott. Innentől kezdve csak politikai akarat kell hozzá és Magyarországot számon lehet kérni a kormányának minden piszkos ügye miatt, bármikor le lehet tiltani az uniós források folyósítását.

szeged.hu