Tíz mondat Erdélyről

Posted by

Magyarország a hazánk, de nem a szülőföldünk. Erdély a szülőföldünk, de nem a hazánk. (Beke György író, Erdélyi Napló, 1994. március 30.)

Erdély sokkal románabb, mint ahogy azt a magyarok gondolják, és sokkal magyarabb, mint ahogy a románok gondolják. (Sütő András író, Magyar Hírlap, 2002. június 22.)

Erdély tényleg egy ország. Magyarországot leginkább államnak látom. (Szálinger Balázs költő, Magyar Nemzet, 2012. június 9.)

Az Erdély felé fordulás egyre nyilvánvalóbban a haszonszerzésről szól. A kebelbaráti szeretet mögött olcsó politikai stratégiák állnak. (Székely Csaba erdélyi drámaíró, Vasárnapi Hírek, 2013. szeptember 22.)

Kormányzó született tegnap Erdélyben. (Gál J. Zoltán újságíró Orbán Viktor tusványosi beszédéről, Vasárnapi Hírek, 2014. július 27.)

Mi lenne, ha a román állam jelentené be, hogy falat épít Magyarország és Erdély közé? (Parászka Boróka erdélyi publicista, Facebook.com, 2015. szeptember 18.)

Erdélyben azzal kezdjük az ismerkedést, hogy pálinkát töltünk a poharakba, nem politikát. (Orbán János Dénes költő, Drót.eu, 2016. február 10.)

A Fidesz lenyelte Erdélyt. (Gál Mária újságíró, Népszava, 2018. november 13.)

Erdély úgy van, hogy nincs, bár igény lenne rá. (Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott főigazgatója, Előretolt Helyőrség, 2018. december 1.)

Lehet idegengyűlöletet szítani, lehet migránsozni nyakra-főre, lehet „sorosozni”, lehet szidni a Nyugatot, lehet bezárkózni, de akkor előbb-utóbb tényleg Erdély nélkül maradunk. (Markó Béla költő, az RMDSZ volt elnöke, Népszava, 2020. december 5.)

Szerkesztette: Zöldi László