Szólás és szabadság

Posted by

Fábián András
>Nem szoktam nyilvánosan vitába bonyolódni Tamás Gáspár Miklóssal. Egyrészt, mert ő sokkal okosabb, mint én, megesz engem reggelire desszertnek. Másrészt az ő véleményét nagyon sokan készek úgy elfogadni, ahogy azt ő megfogalmazza, miközben az enyémre rá se bojszintanak. Ez így rendjén is való. Én legalábbis annak tartom, mert, mint mondtam, tudom, hogy TGM sokkal okosabb, mint én. Lényegében az a munkája, hogy okos, más szóval bölcselő.

Most azért mégiscsak úgy érzem, hogy vitába kell szállnom vele, el kell, hogy mondjam a véleményemet. Ráadásul annak ellenére, hogy ettől az egész ügytől borsódzik a hátam. Deprimálttá tesz már maga a téma is. A járvány és annak következményei az összes járulékával és hozadékával együtt. Ezen járulékos mellékhatások egyike Dr. Gődény György a Közös Nevező 2018 nevű kamupárt elnöke, többszörös testépítő bajnok, erőnléti és fitnesz edző, meg még ki tudja, mi minden, amivel egy magát nem hétköznapinak tartó ember felhívhatja magára a figyelmet. Ilyen lehet például egy óriási szakáll is, amiről eszembe jut egy kb. 20 évvel ezelőtti punk fiatallal folytatott rádióbeszélgetés. „Neked miért van ilyen nagy sárga taréj a fejeden, ami egyébként tök kopasz?” – kérdezte a riporter. „Mert másképp a kutya se venné észre, hogy létezem.” – volt a válasz. Persze, az adott esetben minden párhuzam eleve kizárt és mindenki azt hord a fején, amit akar. Ebbe aztán tényleg nem lehet belekötni.

Az viszont tény, hogy a patikus Gődény doktor, aki nem mellesleg az állatorvosi gyógyszertani ismeretek fakultációját is sikeresen elvégezte az állatorvostudományi Egyetemen, 1995-ben gyógyszerellátási szakgyógyszerész címet szerzett. Ebbéli minőségében aztán többször megszólalt, és a tudományos konszenzussal szöges ellentétben állította, hogy “ez a vírus nem komolyabb az influenzánál”. Szerinte vitaminokkal és „az immunrendszer erősítésével” hatékonyan fel lehet venni vele a küzdelmet. Ezek az ő patikájában mind beszerezhetők. Megszólalásait az a táplálékkiegészítőket forgalmazó cég is szponzorálja, amelynek termékeit propagálja és árusítja. Az általa képviselt mozgalom rendezvényein időnként szintén megjelenik a vitaminkészítményeiről ugyancsak híres és nem mellesleg tisztességtelen üzleti magatartásért többször megbírságolt Dr. Lenkei Gábor is. Erről meg az általam nagyra becsült Dr. Falus Ferenc jut eszembe, aki egy szeptember 22-én, a Klubrádióban elhangzott beszélgetés során szállt vitába a vírustagadókkal. (https://www.klubradio.hu/adasok/falus-a-virustagadokrol-ok-uzletemberek-114041) Falus szerint azok, akik a vírus és a járvány súlyosságát tagadják, és a védekezés szükségessége ellen folytatnak propagandát, általában és lényegében üzletemberek. Vagy valamilyen konkrét terméket árulnak, vagy saját magukat. Gődény esetében felmerült annak lehetősége is a beszélgetés során, hogy „politikai tapasztalatait felhasználva” egy vírustagadó párt felállításán munkálkodik. Két napja a rendőrség aztán megelégelte a vírustagadók szövegeit és négy helyen tartott házkutatást. Az állat és embergyógyszerészt is előállították és kihallgatták egy Facebook posztja kapcsán, amelyben utalást tett arra, hogy a vírus elleni vakcinák halálosak. Ez ugye rémhírterjesztés. És oltásellenesség. Holott a gyanúsított váltig állítja, hogy ő bizony nem oltásellenes. Még a gyerekeinek is beadatta a kötelező védőoltásokat annak idején.

TGM mindenekelőtt kijelenti, hogy ő maga, nem vírustagadó. Sőt! Azt is leszögezi, hogy valóban harcolni kell a hamis hírek ellen. Nem kell és nem szabad azonban ehhez a törvény szigorát alkalmazni. Az állam ezzel megsértette Dr. Gődény emberi jogait, mert megsértette a szólásszabadság szentségét. Idézem: „Tudjuk, hogy manapság az állam befolyásos tényezői az emberi jogokat a gyíkemberek és/vagy az illuminátusok álnok trükkjének tekintik – épp most sikerült a jogállam fenyegető veszedelmét (amelynek oka Európából behurcolt szellemi vírus) kioperálniuk e tényezőknek hazánk sajgó testéből –, de egyelőre az emberi jogok mint olyanok még nem képezték betiltás és teljes szétmángorlás tárgyát. Ennek következtében dr. Gődénynek biztonságban kell (kellene) lennie minden ilynemű üldözés felől. Vitatkozni lehet, szabad dr. Gődénnyel, akár kikacagni is szabad, de az állam nem szólhat bele abba – még rendkívüli állapot esetén se –, hogy a kurrens vitákban valamelyik honpolgár miképpen foglal állást, beleértve a totális hagymázt.” (https://444.hu/2020/12/11/tgm-kurta-szo-a-szolasszabadsagrol)

Hozzáteszem gyorsan. Igaza lenne TGM-nek, ha Dr. Gődény mindezt a négy fal között csinálná, és nem nagy nyilvánosság előtt. Ha a véleményét nem üzleti és politikai haszonszerzésre használná, hanem szűk baráti, családi körben vitatná meg. Nota bene, hagyná esetleg meggyőzni magát a vitathatatlan tényektől. Ő azonban nem ezt teszi. Ehelyett széles körben, tömeggyűléseken híveket toboroz az agymenésének. Kampányol a vakcina ellen, amely megfelelő átoltottság mellett lehetővé teszi a halálos kór leküzdését. Könnyen befolyásolható, tájékozatlan, kevésbé felkészült emberek megnyerésére játszik. „Divatot teremt”. Vagyis innentől már a mi bőrünkre, az egész társadalom bőrére megy a játék.

Emlékeztetnék a méreteiben a jelenlegihez nagyságrendileg még csak nem is mérhető romániai kanyaró járványra. A járvány azt követően tört ki, hogy 2014-ben romániai szülők tömegesen kezdték megtagadni a kanyaró elleni vakcina beadását gyermekeiknek, miközben a vakcinaellátásban is nehézségek merültek fel. A beoltott gyerekek aránya így egy év alatt 97-ről 80 százalék alá esett, a nyájvédettség csökkenésének pedig 2020. áprilisáig 64 kisgyermek esett áldozatul. Egy olyan betegségnek, amiről azt hittük, hogy már régen a múlté.

A szólásszabadsághoz való jognak igenis vannak, mert kell, hogy legyenek társadalmi önvédelmi korlátai. Ezt közvetetten lényegében maga TGM is elismerte még nem is olyan régen, amikor Demeter Szilárd „gázkamrázós, sorosozós, zsidózó” megnyilatkozására reflektált: „Demeter Szilárd írásával nem csak az a baj, hogy kegyeletsértő, fasiszta jellegű, hanem tele van hazugsággal, pontosabban szólva „egy árva szó nem igaz az egészből”. TGM üdvözölte, hogy az állami vezetőként dolgozó Demeter írásától közvetlen munkatársai is elhatárolódtak. Ezért a filozófus úgy látja, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről le kell mondania az igazgatónak. Miután árt a magyar államnak, a magyar jobboldalnak és az egész országnak!” (https://hirklikk.hu/kozelet/tgm-orban-viktornak-mennie-kell/373446) Ugyanezt az utolsó mondatot párthovatartozástól függetlenül nyugodtan elmondhatjuk Dr. Gődényről és társairól is.

A liberálisok jelmondataként emlegetik azt a Voltaire-nek tulajdonított mondást, amit valójában S.G. Tallentyre, eredeti nevén Evelyn Beatrice Hall, angol írónő fogalmazott meg a nagy francia filozófus egyik esszéje (!) kapcsán: “Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.”

Tetszetős, de csak bizonyos korlátok között helytálló mondat ez. Mégpedig egészen addig, amíg a szólás szabadsága mások jogát, egészségét, életét nem sérti vagy veszélyezteti. Mint említettem, TGM már írása elején elhatárolódik Dr. Gődény nézeteitől, nyilván nem véletlenül. Azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy ő csupán a szólásszabadság érdekében, jogvédőként szólal fel. Figyelmen kívül hagyja azonban azt a nagyon is kézenfekvő kockázati tényezőt, hogy hányan maradnak majd Dr. Gődény üzleti-politikai érdekeit támogatva otthon, amikor elhangzik a hívás a vakcina-oltás felvételére. Meg azt is, hogy az átoltatlanság miatt hány ember élete kerül közvetlen veszélybe, hányan halhatnak majd meg értelmetlenül. Vagyis figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy amiket Dr. Gődény és társai mondanak, sugalmaznak vagy állítanak veszélyt hordoznak a társadalomra nézve, és az illetékeseknek el kell járni az ilyen cselekmények ellen.