Mikor szűnik meg Magyarország iránt az ellenszenv?

Posted by

Lendvai Ildikó
>Sokat ártott az országnak is ez a vétóügy. Olyan elszigeteltté váltunk, amilyen helyzetben 1944-45-ben voltunk. Közutálat tárgyává lettünk, Orbán iránt pedig maradt a színtiszta megvetés az unióban. Annak azért örülök, hogy Fürjes Balázs elmondta, hogy sok ezer milliárdról van itt szó, ami beismerése annak, hogy Orbán hazudott akkor, amikor azt mondta, nincs az országnak szüksége pénzre.
Ebből az uniós forrás versus jogállamisági kritérium miatti vétóügyből az is jól kitűnik, hogy Orbán Viktor csak a következő választásokig tervez, addig viszont jól bespájzol – hogy finoman fogalmazzak.

Mit jelent az a haladék, amit Orbán nyert? 2022-ben nyilván nyerni akar, de akkor miért nem érdekli, hogy mi lesz 2022 után? Csak az fontos, amit addig bespájzolhatnak maguknak, a következő ciklus már valójában nem is érdekli? És egy új szempont: ha 22-ben megtörténik a rendszer- és kormányváltás, mit jelentenek a szigorúbb jogállami követelmények az új, köztársaságpárti kormány számára? Hány percenként jelentgetik majd fel őket Orbánék az Unióban, ha semmi ok sincs rá, akkor is? (Emlékezzünk arra az Orbánra, aki a Gyurcsány-kormány idején Liszabonban minden támogatás leállítását követelte!) Mit vesztett az ország nemzetközi rokonszenvben, megbecsülésben, hírnévben a vétóháború alatt? A jogállami feltételek terén kapott haladék egyszer lejár. De mikor jár le ez az ellenszenv?