Belarusz: Az őrültség fokozatai

Posted by
Bárász Péter
(Breszt)
87 éves holokauszt-túlélő nénit állítottak bíróság elé, mert az erkélyén fehér-piros-fehér zászló volt. Ítélet kedden várható, majd megírom, ha megtudom.
Eddig 79 volt a rekord, igaz, ha jól tudom, ezt négyen tartották, köztük egy néni, aki már egy hete ül egy fehér-piros-fehér szalag miatt, de valójában azért, mert a lánya Prágában a Szabadság/Szabad Európa rádió belarusz újságírója.
Ezt a zászlót a ma már tökéletesen illegitim hatalom fasisztának titulálja, úgymond ezért üldözi. Való igaz, hogy a második világháborús német megszállás alatt ilyen karszalagot viseltek a kollaboráns kisegítő „policájok”. Az is igaz azonban, hogy 1918-19-ben a Belarusz Népköztársaságnak, valamint 1991-95-ben a Belarusz Köztársaságnak ez volt a hivatalos állami zászlaja (Lukasenka erre esküdött föl ’94-ben, majd népszavazással visszatért a szovjet típusúhoz, csak sarló-kalapács nélkül).
1410-ben a német lovagrend elleni győztes Grünwaldi csatában, amely után a lovagrend támadásai véget is értek, a Nagyfejedelemség erői ez alatt a zászló alatt vettek részt, bár ez nincs egyértelműen bizonyítva. Az 1514-es Orsai csatát pontosan ilyen zászló alatt nyerte meg a Nagyfejedelemség az oroszok ellen. Az első festményt erről a csata egyik résztvevőjének köszönhetjük.
Harc a kovid ellen. December 20-tól Belarusz lezárja határait, kivéve a Minszki repülőteret. De hogy? Hát a kiutazást(!!) tiltja meg a belarusz állampolgárok számára. Engem, mint magyar állampolgárt, akár ki is engednének, de a „jogszabály” szövege mondja ki, hogy félévenként csak egyszer, ill. bizonyos esetekben úgy, hogy nem jöhetek vissza. Szóval ennek a járványhoz semmi köze, ez a tiltakozók „lehűtésére” szolgál, hogy ne lehessen elmenekülni az üldöztetés, kínvallatások stb. elől. Ebben az országban amúgy sem volt semmilyen kovid elleni védelmi intézkedés és nincs is, hacsak azt nem tekintjük, hogy több városban „kötelező” a maszkviselet pl. a tömegközlekedési eszközökön, de a maszk hiánya sehol sem büntethető.
Nem értek az elmegyógyászathoz, de annyit tudok, hogy rengeteg féle elmebaj létezik. Biztos, hogy Orbánnak és Lukasenkának különböző a diagnózisa, egészen eltérően viselkednek. Szerintem pedig egyik őrültebb, mint a másik. És ezek ketten egy-egy tíz helyett maximum kilencmilliós országot tesznek módszeresen tönkre. De teljesen.