100 éves külügyminiszter

Posted by

Fred Hiatt

>Hát ez most különös.  Egy publicisztikát írok egy 100 éves valakiről, aki egész életében publicisztikákat írt. Persze George Shultzről van szó. George Shultzról, akit minden idők legjobb külügyminiszterének gondolok. Shultzról, aki minden egyes írásában remek gondolatokat írt le, legyen a kérdés a klímaváltozás vagy a nukleáris háború veszélye. Jól emlékszem, amikor egy nagyon rövid 250 szavas cikket adott a katolikus papok gyerek-molesztálási ügyeiről. Mit jelent ez? Egy ilyen vélemény-cikk nálunk,  a Washington Postnál 750 szó hosszúságú. De ő, ha úgy gondolta, hogy 250 szóban is tökéletesen kifejti a véleményét, akkor nem nyújtotta tovább. És mi leközöltük 250 szóban.
Ma az újságban publikáljuk azt 10 legfontosabb dolgot, ami vele 100 esztendeje alatt történt. Kezdjük a tengerészgyalogos évekkel a második világháború idején, folytatva – mondjuk –  Ronald Reagan elnök tárgyalásaival Mihail Gorbnacsov szovjet vezetővel.

“A jó vezető bizalommal ajándékozza meg a követőit, s mi ennek a következménye? A követői bíznak benne. Ezzel a kötelékkel pedig nagy dolgokat tudnak együtt csinálni és a világot jobbá tehetik” – írta Shultz. Boldog születésnapot George. És köszönöm, hogy olvashatunk.