Mielőtt elmegy, Trump gyorsan kivégezteti a halálraítélteket

Posted by

(Washingtoni tudósítás)
Alfred Bourgeois, 56 éves kamionsofőr pénteken reggel 8:21-kor meghalt. Halálát az indianai Terre Haute szövetségi börtönben állapították meg, miután előzetesen beadták neki a méreginjekciót. Alfred Bourgeois hülye volt.  A szó orvosi értelmében. IQ szintjét 17-esre mérték. Éveken át azzal halasztották el a kivégzését, hogy – bár szörnyű bűnt követett el – nem tudta felfogni tette súlyát. 1999-ben ítélték halálra, mert hirtelen haragjában agyonverte 2 éves kislányát egy baseball ütővel. Az amerikai törvények szerint nem végezhető ki az, aki beszámíthatatlan állapotban követte el a tettét.
Bourgeois most meghalt, mert Trump távozó elnök így rendelkezett.  Tizenhét éven át nem végeztek ki szövetségi börtönökben halálraítélt foglyot. Így volt egy fajta hallgatólagos felfüggesztése a halálos ítéleteknek. Donald Trump – amikor látszott, hogy veszíthet – újra kezdte. Július óta 10 haláltaítéltet végeztek ki az utasítására. Kettőt közülük a múlt héten. Hárman várnak még a sorukra. Januárig ez bekövetkezhet. Akkor távozik a Fehér Ház jelenlegi lakója.
Utoljára Grover Cleveland volt az az elnök, aki egy évben több mint tíz halálraítéltet kivégeztetett. Tizennégyet, 1896-ban.
Ugyancsak Cleveland volt az utolsó olyan államfő, aki azután, hogy távozóban volt, elrendelt néhány gyors kivégzést.
Ezen a héten, kedden egy
Brandon Bernard nevű férfit végeztek ki, aki mégcsak 18 éves volt, amikor 1999-ben bandájával együtt meggyilkolt egy texasi pár. Évtizedek óta nem volt senki, akit kivégeztek olyan bűnért, amelyet tínédzserként követett el. 

Címkép: A két utolsó kivégzett: Brandon és Bourgeois