Krumplivaluta

Posted by

Kereszty András
>Megvan az új magyar valuta. Itt a friss hír: Hazai termelőktől származó élelmiszercsomaggal kedveskedett a Külgazdasági és Külügyminisztérium a dolgozóinak. Tekintettel arra, hogy ebben a nehéz járványügyi időszakban minden ember számára komoly kihívásokat jelent a mindennapok megszervezése, a minisztérium szeretne a kollégáknak a karácsonyi ünnepek alkalmából egy praktikus ajándékcsomaggal kedveskedni – olvasható a Népszava birtokába került belső levelezésben. A lap információi szerint a csomag  7 kilogramm szabolcsi almaválogatást és 10 kilogramm burgonyát tartalmaz.
Hoppá. Eddig úgy gyanítottuk, hogy krumplit csak választások idején szavazatvásárlásra szoktak használni. No meg a Parlamentben – miniszterelnök megalázására. (Ekkor már látszott, hogy jó drága).
De tíz kiló krumpli a külügyéreknek egész évi hűségük jutalmaként…?
Valószínűnek tartom, hogy a krumplit nem csak úgy meggondolatlanul osztogatták. Egy fő, egy zsák alapon. A felelős munkakörökben dolgozók biztos többet érdemeltek. Mondjuk osztályvezetők húsz kilót. Főosztályvezetők harmincat. Miniszterhelyettesek valószínűleg egyedül el se bírták a saját adagjukat. És Szíjjártó (aki egyszerre két miniszteri posztot is betölt) valószínűleg egy teherautóval vitt haza.
Uramisten. Ha a krumplivaluta valódi jutalmasási eszközzé válik, akkor egy felcsúti kertben (ott a stadion mellett) ki sem látszik majd a ház a burgonyahalom mögül. S az almáról se feledkezzünk meg.

Címkép: Jakab Péter krumplit visz a miniszterelnöknek