Korniss Péter Kriterion-koszorút kapott

Posted by
 Barabasi Albert-Laszlo
🙂Korniss Pétert unnepeltuk, a pandemia kozepen, egy nagyon válogatott 10 fős lelkes tömeg kozepette a Magyar Nemzeti Múzeum nagytermeben.
Nagy öröm volt számomra, hogy atadhattam neki a Kriterion Koszorút a Kriterion Alapitvany neveben. Ezt persze Csikszerdaban kellett volna, de igy is revbe jutott.
Hogy miert, azt nem kell magyarázni. De érdemes feleleveníteni:
„ Ferencz Imre, Hajdú Áron-Péter és Székedi Ferenc, a csíkszeredai Kriterion Alapítvány kuratóriumának tagjai a következő döntést hozták: Értékteremtő és nemzetközileg elismert fotográfusi pályafutásáért, az egyik leggazdagabb magyar fotográfiai életmű megteremtéséért, melynek jelentős része az erdélyi paraszti életforma és kultúra bemutatása és megörökítése, valamint önzetlen közösségi szerepvállalásáért a Kriterion Alapítvány kuratóriuma KORNISS PÉTER a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfusnak adományozza a 2020. Évi Kriterion-koszorút.”
„A Kriterion Alapítványt a nagy múltú erdélyi Kriterion Kiadó alapító igazgatója, Domokos Géza hozta létre, céltudatosan a Szekelyföldön, abból a célból, hogy az erdélyi multikulturalizmus nemes elvei alapján hozzájáruljon az erdélyi művészetek folyamatos fejlődéséhez, európai felzárkózásához és nem utolsó sorban az itt létrehozott kulturális értékek nemzetközi megismertetéséhez.
A Kriterion-koszorúval évente azokat a személyeket tüntetjük ki, akik Erdély hírét vitték a világban. Eddig huszonegy alkalommal került odaítélésre e rangos kitüntetés. Díjazottjai között szerepel többek közt Kányádi Sándor költő, Tompa Gábor színházi rendező, Deák Ferenc grafikus, Molnár Levente operaénekes és Egyed Ákos történész professzor.”