Európai vár épül ürülékből, ingoványon

Posted by
Béndek Péter
>Jelzem, én egyáltalán nem csalódtam … persze láthatóan sokan igen; én csak azt mondom, az EU nem a jogállamról, nem a liberális demokráciáról szól, ami — ismerve a történelmi Európa folyamatos megalkuvását a saját eszményeivel és ezért az időről-időre való bail-outot, amire az amerikaiak kényszerülnek vele kapcsolatban –, csak business as usual.
De eközben Európa még (hogy még rosszabb legyen a helyzet): az oroszokkal, a kínaiakkal és Iránnal külpolitikai svindliben, Izrael-ellenesség, eszetlen multikulti a kohézió kárára, közben technológiai és versenyképességi hanyatlás, is-is és sem-sem, töketlenség kb. III. Napóleon óta.
Megfordítva, bárki, akit itt eddig láttam a FB-on ajnározni a “bölcs kompromisszumot”, vagy eurokrata, vagy közpénzen fizetett “tanácsadó”; fogalma sincs a stratégiai versenyképesség, az erkölcsi rend és a politikai kompetenciák összefüggéseiről és természetesen nem beszél az EU alapvető szerkezeti hibáiról az eurótól a demokrácián át a döntéshozatalig.
Európát nem lehet egybentartani világos értékrend kikényszerítése nélkül és ezt addig lehet, amíg túlnyomó többségben vannak, akik ezt az értékrendet vallják.
Most Orbánnak megint menlevelet adtak a dúlás folytatására, aki — no wonder — már aznap (!) nekifogott a szélsőjobbos internacionálé szájon át lélegeztetésének, belengette a brexit-vétót és folytatta az egy nappal korábban általa aláírt papír megtámadásának bejelentésével a Bíróságon (Varga J.). Ostoba bürokraták csesznek szét mindent messzeható bölcsességnek tűnő feneketlen inkompetenciával, reálpolitikának álcázva a rendszer és az EU-konstrukció komoly hibáit.
(Nem arról van szó, hogy az orbánizmusnak komoly esélye van nyerni itt — de azért ne zárjuk ki ezt se, volt már itt hasonló –, “csupán” arról, hogy olyan jó európaias megoldás épül az évtizedek alatt: vár ürülékből az ingoványon. Remélem, — szintén adekvát európai megoldásként — gázálarcot, légfrissítőt és imakönyvet azért adnak idővel minden polgárnak, mondjuk, az adónk fejében.)