A szőke herceg (lenyalva mind a vérpadig)

Posted by

Gaál Péter

>Csak úgy kutyafuttában meg akartam valamit nézni tegnap Orbán Viktor életrajzában, és megakadt a szemem egy apróságon: a magasságán.
Előrebocsátom, hogy nekem tökmindegy. Nem magasság, bőrszín, szemszín, testsúly és ilyenek szerint szeretünk vagy nem szeretünk valakit. Mármint én. Nem mintha ezek az adatok semmit nem jelentenének, mert MINDEN jelent valamit, csak van, amiben indifferensek, és van, amiben nem. A vonzalom nem ezektől függ. Kapaszkodjanak meg, még echte náciknál sem. Tökéletes egyetértésben képesek cigányokkal cigányokat verni, mi több, barátkozni. Épp elég konditeremben megfordultam életemben, és van egy sanda gyanúm, hogy még meg is fogok fordulni.
Ugyanakkor az ellenkezőjét is látni olykor. Képzeljék, létezik antiszemita, sőt – a vértanú Nemzetvezető kifejezését elorozva – aszemita zsidó. Még (legalább egy) film is készült erről, majdnem pontosan húsz éve: a The Believer (magyar címe A hitetlen). A világ legismertebb, ráadásul rabbicsaládból származó antiszemita zsidóját – ha hinni lehet a levelezésének – Karl Marxnak hívták. És létezik rasszista – mármint feketéket fikázó, mert fehéreket fikázó sok van – néger. Látták már a Django elszabadul című filmet?
Tehát semmi nincs kőbe vésve. A legjobb példa erre a szexuális vonzalom, illetve a szexepilnek nevezett szexuális vonzerő. NEM az esztétikum a döntő Távolról sem.
Nos, ennyi körítés után térjünk rá szeretett miniszterelnökünkre. És ismét szögezzük le, mint már annyiszor, elejét veendő az ilyenkor törvényszerűen követő félreértéseknek, hogy ez az írás NEM róla szól, nem az ő külsejéről, a belsejéről is közvetve, amennyiben jelen társadalmi felépítmény, amiben élünk, az ő műve. Viribus unitis (egyesült erővel) persze, de ő az epicentrum, mint a Föld vasmagja. Köré gyűlik a kéreg. Egy jelenségről van szó, amit szebb időkben SZEMÉLYI KULTUSZNAK hívtak.
A Google – üssék be a nevét, és nézzenek jobbra – szerint Orbán Viktor 1,74 méter magas. Készséggel elhiszem, mert mindent elhiszek, ami nem fontos számomra, azonban… pár évvel ezelőtt valahol én egy egészen más számot láttam. Azelőtt – máshol – megint egy mást. És ezek a számok egy FELFELÉ növekvő, lineáris sort alkotnak. Jóllehet a testmagasság az életkorral – te se fiatalodsz, Szolimán, gondolja Gárdonyinál Török Bálint a szultáni kihallgatáson, amikor a padisah megjegyzést tesz az ő öregedésére – csökken, én például két centivel magasabb voltam húsz évesen, de így is alacsony maradtam. Kurvára nem érdekelt soha, senki nem csúfolt, mindig tökéletesen tudtam csajozni (száznyolcvanon felüli barátnőm is akadt), soha semmiféle károm nem származott belőle, ennélfogva kisebbrendűségi érzésem se lett. Most sincs, noha ezt a LEFELÉ tendáló dolgot…
Nem tudjuk megállítani, na.
A szelíd Meckynél – Kóbor Jánosnál, ha valaki nem ismerné a becenevét – érdekes módon nem igyekeznek annyira a magassággal, pedig ő se veri a plafont, csak – a fénykori 1,83-al – majdnem verte, a maga idejében. Ma már nem annyira különleges dolog ez (sem). De ennek a nem különleges magasságú, vélhetően azóta alacsonyabb embernek is be kellett rogyasztania azon az ominózus közös fotózáson, hogy úgy nagyjából egymagasnak látszódjon minden mecénásai királyával.
Oppardon. KELLETT?
Nem kellett. Illetve kellett, ha…
Ahogy ő gondolta.
És még sokan mások. Tegyük hozzá: jól gondolták.
Mindenki látja azt az eszeveszett megfelelési kényszert a kormányoldalon, aki nem vak. (Vakok azért vannak szép számmal.) Az önellentmondásokba bonyolódó, önhiteltelenítő nyalásspirált. Lenyalva mind a vérpadig, mert ennek az útnak a végén MINDENKÉPPEN a vérpad vár. A jelképes vérpad. Ha a nyaloncnak pechje van, még az Ő rendszerében is, mert a körforgásra Sztálin óta fokozottan kell ügyelni. Sok az eszkimó, kevés a fóka. Mármint az eszkimók folyamatosan növekvő számánál mindenképpen kevesebb.
Persze a nyalonc később is nyalonc marad. Ha már két filmet is emlegettünk, említsünk meg egy harmadikat – egy olaszt – is, a címére már nem emlékszem, amiben egy ifjú rendőrnyomozó aggódik rendszerváltás esetén a jövője miatt. “Ugyan már”, legyint az öreg róka, akinek panaszkodik, “mindegy az, milyen rendszer következik. Mi maradunk.”
És nyaloncok iránt mindig van kereslet. Ezen nem tudunk változtatni. Azon viszont igen, hogy KIT ÁLLÍTUNK A VÁRTÁRA, ODA LEGFELÜLRE.
Mert Madrid határa után már Madrid következik.
De még a nyaloncok sem érdekesek. A KERESLET az érdekes. Az, hogy MIÉRT. Miért kellett Napóleonnak két méteres gárdistákkal körülvennie magát, amely magasságot a medvebőr kucsma még csak növelte? Napóleon nem volt gyáva. Nagyon nem volt gyáva. Sikertelen sem volt, legalábbis sokáig és általában. A nők tekintélyesebb részét meg az alfahím vonzza, aki lehet akármekkora. Akkor miért? Egyetlen oka lehet csak, ugyanaz, mint amiért diadalívet is emeltetett magának, amiért császárrá koronázta enmagát, a pápa mellékszerepeltetésével: A KÜLSŐSÉGEKBEN REALIZÁLÁÓDÓ BIZONYÍTÁSI KÉNYSZER.
Eddig sima belekontárkodás a pszichológiába. Mintha már említettem volna, hogy most nem Orbánt vesézzük, ennélfogva a párhuzamba állított Napóleont sem. Az alacsony termet nem mindig jár együtt személyi kultusszal: Benito Juárez, Mexikó egykori felszabadító elnöke – szintén jogász – például egy indián – zapoték – törpe volt. Kifejezetten törpe, a maga 1,37 méterével. VALAMIRE még jó is: ösztönözhet. Kit erre, kit arra. Juárezt másra, mint Napóleont, vagy Orbánt. Azért a Code Napóleon vagy – akármilyen giccses légyen is – a párizsi diadalív hosszabb jövő elé néz, mint a magyar Alaptörvény vagy a felcsúti stadion.
És akkor el is érkeztünk a lényeghez. Ahhoz, amit a nép így mond: fejétől bűzlik a hal. Mindössze annyi a különbség, hogy a hal nem választhatja meg a saját fejét.
Mi viszont igen. Ezt választottuk, ki így, ki úgy. Ki a kezével szavazott, ki a lábával. Ezért lett nekünk itten ez a szálfatermetű, sudár, napról napra fölénk magasodó, szőke északi istenünk, aki nemsokára – ha rajta múlik – beköltözik a királyi várba.
És innentől már NEM az ő pszichológiai problémája.
Hanem vastagon a miénk.
Címkép. Egykori porosz ezred. Minimális magasság 188 centiméter volt.