Orbán „farkasverme”

Posted by
Kulcsár László
>Miközben győztesnek látszó pávaként tegnap délután belejtett az Európai Unió nagy tanácstermébe, jól hallhatóan megjegyezte: megyek a „farkasverembe”. A ma még magyar kormányfő ezzel a kijelentésével két dolgot bizonyított:
vagy nem tudja, hogy a 20. század első felében kinek volt „farkasverme”,
vagy szándékkal nevezte Európa gazdasági és politikai közössége tagjait a „farkasverembe” valóknak.
A „Farkasverem” ugyanis Hitler hirhedt gierłożi (lengyelországi!) főhadiszállása volt. Jártam ott, és azt kívánom, hogy a legrosszabb álmaimban se jöjjön elő. Bunker bunker hátán – miként mondani szokták – legalább ötven. Volt ott reptér, vasútállomás, erőmű…és ez már a fasiszta ízlésficam csúcsa: mozi és kaszinó is.
Lengyel újságíró kollégám, alkalmi idegenvezető szerint a háborús borzalom (egyébként körbeaknázott) vezénylőerődjét tökéletesen álcázták. A szovjet csapatok közeledtével az egészet fölrobbantották. A „Farkasverem” romjai máig egy borzalmas korszakra emlékeztetnek.
Orbán Viktor 2020. december 10-én a saját maga által elképzelt „farkasverembe” igyekezett Brüsszelben, az Európai Unió központjában. Kificamodott gondolkodás, ha egyáltalán annak lehet nevezni.
Van szöglet bőséggel a gierłożi romok között, el lehet bujdosni – örökre.
infovilag.hu
Címkép: A Wolfsschanze maradványai