Bayer az ereszcsatornán

Posted by

Bogárdi Iván
>A Fidesz szószólói soha semmit nem ismernek
be, nem hátrálnak. A hibát nem tisztázni akarják, hanem rátesznek, illetve mellétesznek még egy lapáttal. Bayer Zsolt szellemi akrobatikája már az ereszen-lógással vetekszik. A  Fidesz nem konzervatív, nem keresztény, nem jobboldali, nem polgári, hanem mindenki mást kirekesztő valami. Van a Fidesz és anemfideszes”. Ez utóbbi szóba belefér minden kritikus hang a határon innen és túl.

Olyan ez, mint a Rákosi-korszak ellenségképe: a nyugatról jövő kritikát belügyekbe való beavatkozásnak tekintették, aki pedig belföldön bármit kétségbevont a Bölcs és Tévedhetetlen Vezető kijelentéseiben, az az imperializmus ügynöke volt. Megint itt tartunk. Az imperialista helyébe lépett a Soros meg a Brüsszel. A diktatúra szószólója a lovagkereszttel ékesített  Bayer Zsolt, akinek a stílusa elharapózott az egész magyar közéletben.  Bayer mélységesen megveti a nemfideszeseket. Babits Mihálytól,  Az írástudók árulásából idéz, és az első mondatnak kihagyja a felét: „Így oldódnak föl lassanként ebben a szomorú században a legfelsőbb, legszellemibb dolgok e földi, és, hogy úgy mondjam, testi élet harcaiba, melynek csúcsa és koronája a fajok és nemzetek körül való harc, úgy mint az állatoknál a falkák, rajok és bolyok körüli.” (Kiemelés tőlem.)

Ez bizony arról tanúskodik, hogy a költőóriás bedőlt a szociáldarwinizmus nevű náci áltudománynak, amely a természetben folyó harcot – amit leegyszerűsít arra, hogy az erősebb megeszi a gyengébbet – a társadalomra alkalmazza. Babits ezt 1928-ban írta, láthatóan őt is meglegyintette ez az elmélet mielőtt láthatta volna annak gyakorlati alkalmazását, amikor az „erős faj” feljogosítva érezte magát más „fajok” irtására. Bayer viszont már tudhatna arról, hogy a szociáldarwinizmus milyen poklokat nyitott meg. 

Bayer azt mondja  a nemfideszesekről: „szerintük nincs jó és nincsen rossz, nincsen normális és abnormális, a természeti és isteni törvények régen nem számítanak, ugyanis minden viszonylagos, és kizárólag a szomorúan jelen idejű ember vélt „boldogsága” szempontjából vizsgálandó.”  Valamikor isteni törvénynek látszott, hogy a nőknek nincs joga politizálni, tudománnyal foglalkozni, autóbuszt vezetni, stb. – azt hiszem, ezt már a legorbanistább fafej sem így gondolja. Még régebben az isteni törvényekre hivatkozva égettek boszorkányokat máglyán. Történelmileg változnak az „isteni törvények”. Nem az isteni törvények ellen lázad az, aki Hitler, Horthy, Sztálin vagy Rákosi ellen lázad. Igenis, van jó és van rossz. A szabadság jó, a zsarnokság rossz. A szabadság meg nem azt jelenti, hogy bármit megtehetünk mások vagy akár magunk ellen. 

Ezt a mondatát sokáig csiszolgathatta. „A tökéletes ösztönlények hiénavihogása száll most a Magyar Ugar felett, miközben Szájer József brutális kivégzése zajlik a nyilvánosság nyáltól és lumpenizzadmánytól iszamós tereiben.” Hú, ebben aztán van izzadmány. Annyira ösztönlények a nemfideszesek, hogy első reagálásuk a döbbenet volt, aztán a röhögés. A jelenet valóban komikus, nincs az a mém, amelyik túlviccelhetné a történetet. Mintha Szájer maga gondoskodott volna egy valóságshow-ban a saját mémjéről. Ezen röhögni hiénavihogás? Mi  ebben a tragikus, a komikuson túl? 

Meglepő sorok Bayer cikkéből: „… Szájer József bukása nem más, mint a képmutatás lelepleződése, ami még csak nem is Szájer József, mint egyén szempontjából nyer értelmet, hanem … a teljes politikai közösség lepleződött le és szégyenült meg, amelynek Szájer József is tagja volt.” Ja, hogy nem ezt mondta, hanem pont az ellenkezőjét? Pont pont pont az ellenkezőjét? Ugyan már. A „..” helyén csak annyi van, hogy „Az ő szemszögükből nézve”. Idézni tudni kell. Idézzünk. „Mi, keresztények továbbra sem a bűnös embert gyűlöljük, hanem a bűnt, a nem megbánt bűnt pedig mindennél rosszabbnak tartjuk. ” Nem? Csak akkor gyűlölitek a bűnös embert, ha libsi? Akkor szabad a pálya, van kilövési engedély, karaktergyilkosságokat lehet folytatni óriásplakátokon, ünnepi beszédekben, békemenetekben, ezerfejű lángokádó fideszes médiában? „Akkor most mit fröcsögtök és gyűlölködtök megfeszülve?” – kérdezi, de nem saját magát. „1999-ben kijelentették, hogy a család és az erkölcs elavult fogalmak.” Kik jelentették ki? Ha ilyen pontos az évszám, akkor már megemlíthette volna, hogy ezt ki mondta? Egy hippi költő? Vagy cirkuszi bohóc? Mindenesetre itt úgy tálalja, mintha erről szólna a liberalizmus.  Szájerrel most a Fidesz is lepottyant az ereszről, morális bukásából Bayer egy szellemi bukfenccel akar talpra állni.

Címkép: Halász Géza gif