Úthenger

Posted by

Felcsuti Péter
>Érteni vélem az ellenzéki érzelműek csalódottságát a kialakuló jogállamiság vs. költségvetés “deal” kapcsán. Ahogy olvasom, sokan közülük A. Merkelt kárhoztatják, aki szerintük a német autógyárak érdekeit szem előtt tartva “megint” meghátrált OV előtt.

Néhány dologra azonban érdemes felhívni a figyelmet: Merkel és az európai vezetők számára Magyarország és Lengyelország “pacifikálása” csak egy a prioritásaik között és még az sem biztos, hogy a legfontosabb. Legalább ennyire fontos, de inkább sokkal fontosabb, hogy a megrogyott európai gazdaságok – első sorban a déliek – mielőbb pénzhez jussanak.

Merkel kompromisszuma számomra ésszerűnek tűnik: a jogállamiság, mint új értékelési szempont – ha késéssel is – de visszavonhatatlanul megjelenik az uniós pénzek felhasználása során. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ugyan a jogállamiságot “csak” az uniós pénzek jogszerű felhasználása kontextusában lehet majd vizsgálni, de egy jogállami deficit – pl. bírói függetlenség – a társadalom életének minden más területe szempontjából releváns. Viszont az igaz, hogy mint minden az Unióban, ez is csak lassan és fokozatosan tud megvalósulni.

A minap azt találtam valahol mondani, hogy a Unió olyan mint egy úthenger, lassan halad előre, de nem nagyon lehet az irányából kimozdítani. A folyamat számomra egyértelmű; az Unió halad előre a szorosabb integráció felé, Magyarország pedig screaming and kicking semmit nem tud tenni, hogy ezt megakadályozza, legfeljebb lassítani tudja. És végül, mint ahogy ez már olyan sokszor elhangzott, nem Merkeltől kell várni a jogállamiság helyreállítását Magyarországon, azt pedig különösen nem, hogy OV-t a maga, az Unió és egyébként a mi pénzügyi érdekeink szempontjából is meddő és kontraproduktív módon “csicskáztatni” fogja csak, hogy mi itt az ellenzéki oldalon egy napra jobban érezzük magunkat.

Címkép: A Délmagyarország rajza