Szomorú tapasztalat

Posted by

Kaltenbach Jenő

>Nem igazàn értettem Orbàn utóbbi időben folytatott antigermàn retorikàjàt. Igaz, nyilván arra készült, hogy vereség esetén a híveit Merkel és a németek ellen hangolhassa hogy önmagàról elterelje a figyelmet. Most szivàrognak a hírek Orbán vétója körüli kompromisszumról. Senki nem tud semmi véglegeset. Elvben a legjobban értesültek az EP rangos magyar képviselői, akik közül Dobrev Klàra és a szintén DK-s Monàr Csaba nyilvánult meg és ők egybehangzóan Orbàn veresegéről tudósítottak.

Meglepetésemre azonban, még Orbàn diadalmas hazugsàgàradata előtt egymás után szólaltak meg a bal-liberàlis értelmiség különböző képviselői, akik mintha csak az Orbán àltal előkészített antigermàn hangulat àldozatai lennének, szinte uniszónó vad antimerkel, antigermàn fejtegetésekkel írtàk tele a facebookot.
Többük esetében magasan képzett értelmiségiről, egyetemi tanàrról van szó, azaz az ostobasàg, tàjékozatlansàg mint ok nyugodtan kizàrható. Az sem valószínű, komolyan nyilván fel sem merül, az ő esetükben, hogy az orbáni propaganda hatott volna.
Akkor mi?
Lehet, hogy negatív érzelmi elfogultsàg, antipàtia Orbàn esetében, akit nem érzelmek, meggyőződések, hanem kizàrólag érdekek és hideg hatalmi szàmítàs irànyít okként szóba sem kerül, annàl inkàbb a màsik oldalon? A magyar történelem ismeretében nem is lenne igazàn meglepő.
Nyugtalanító kérdések?