Ki veszélyezteti az Uniót?

Posted by

Kökény Mihály

>Ha Orbán visszavont, az uniós költségvetésre és mentőcsomagjára vonatkozó vétójára és a Merkel által létrehozott “kompromisszumra” gondolok, nem vagyok eufórikus hangulatban. S bár az alkun még nincs pecsét, néhány megjegyzést hadd tegyek.

1. Az érvényes alapszerződés bilincsében vergődő EU nem tudja – a politikai és morális kiközösítésen túl – megleckéztetni Orbánt, ugyanis egyhangú döntés nélkül nem indulhatnak el fontos programok, nem kapnak támogatást a pandémiás válsággal jobban sújtott mediterrán EU tagok. Tetszettek volna az alapokmányokban több Európát, kevesebb nemzetállami szuverenitást hagyni.
2. A Realpolitik itt azt jelenti, hogy a jogállamiság magyar és lengyel szűkítése csak bonyolult és időben elhúzódó eljárásrendben szankcionálható. A gazdaság érdeke felülírja a demokratikus értékeket, a rövidtáv a hosszútávot.
3. Ugyanakkor Merkel nem vállalhatta az unió szétesésének ódiumát. “Ich stehe hier und kann nicht anders.” Itt állok, másként nem tehetek ‑ mon­dotta Luther 1521. április 18-án a wormsi birodalmi gyűlés előtt, ahol nem volt hajlandó visszavonni tanait. Lehet, hogy erre (is) gondolt.
4. Illuzió és súlyos tévedés abban reménykedni, hogy az EU majd megmenti az országot Orbán zsarnoksága alól. A rezsim elrabolta az országot vagyonától, modern feudális állammá változtatta, amely puszta rabszolgákból és földesuraikból áll.
5. Tudom, hogy minden egyes nap, amelyet Orbán és rezsimje hatalomban tölt, újabb szeg a demokratikus Magyarország koporsójában. Ezt a helyzetet azonban Brüsszel nem tudja befolyásolni: változást csak belülről a demokratikus ellenzék összefogásával, a civil világ támogatásával lehet elérni.
6. Sajnos el kell ismerni, hogy Orbán és lengyel haverja, kihasználva a közösség gyenge pontjait, végülis sikeresen megzsarolta az EU-t. Az uniós pénzek szétosztásakor Budapesten és Varsóban továbbra is jórészt a klientúra lesz a nyertes, legfeljebb ügyesebben vigyáznak a látszatra, a finomhangolásra.
7. A The Guardian mai száma szerint “Nehéz megmondani, hogy most melyik veszélyezteti nagyobb mértékben az EU jövőjét: a kilépett demokratikus Nagy-Britannia, vagy a megmaradt nem demokratikus Magyarország”. Keserű igazság.