Ki győzött?

Posted by

Kocsis Tamás
>
   „DID ORBÁN WIN OR LOSE?” (Győzött vagy veszített Orbán) olvasom Yale egykori dékánjától, a Magyarországot Amerikából mindmáig naprakészen figyelő Prof. Eva S. Baloghtól –, és lényegében ugyanezt a fél világsajtótól.  Szerintem – nincs kérdőjel a „win” mögött. S talán ezért sem teljesen véletlen, hogy éppen ma emlegetik: immár nem Puskás Ferenc, hanem au egykori fideszes  EU-biztos Navracsics Tibor megfogalmazásában  „fenegyerek” Orbán Viktor a legismertebb magyar a világon.

A pesti utca emberének megint igaza lett: a lé(t) határozza meg a tudatot, – a EU   költségvetési és támogatási kompromisszum vitájában is.   Vagyis: mindenki mondhatja, hogy ő a győztes, miközben mindenki úgy vesztes is, hogy győztes. Mert az európai döntéseket meghatározó német gazdasági érdekeket a politikus Angela Merkel épp úgy nem tudja felülírni, mint Magyarország és Lengyelország, – de az EU több tagországa sem. Tetszik, nem tetszik.

Azt pedig még kevésbé, hogy a 21. században a világ újra felosztásáért vívott, minden korábbinál körömönfontabb eszközökkel folyamatosan dúló harcban az euroatlanti, Nyugatnak is nevezett világ, s benne Európa, az Európai Unió nagyot kockáztasson.  Nem tehet olyan lépéseket, amelyek stratégiai értelemben Kína, Oroszország sőt akár a kettő számára együtt jelenthetnek nyilvánvaló előnyt gazdaságilag, katonailag, politikailag ebben a jövőt meghatározó tusában, ráadásul a Covid-19   mindenkit fenyegető súlyos árnyékában.

            Azt pedig, hogy tudjuk, hol fekszik Magyarország és Lengyelország, elég csak a térképre nézni.  S a földrajzot Angela Merkel épp úgy ismeri, mint Orbán Viktor…