Érvek, ellenérvek

Posted by

Kardos András
>Muszáj: Volna itt egy nagyon komoly értelmezéselméleti probléma. A tegnapi kompromisszumot élesen ellentés módon értékelik a hozzáértők és nem értők. Egy műalkotásnál nagyon is lehetséges, hogy akár ellentétes értelmezések a mű nagyságát igazolják, és egyként relevánsak lehetnek. A politika világában nagy kérdés, hogy az egymásnak gyökeresen ellentmondó értelmezések mindegyikének igaza lehetne a maga módján. Merkel nem lehet egyszerre zseniális stratégája az ügynek, meg a rule of low alapértékének cserbenhagyója, a német autógyárak kiszolgálója. Ez a két értékelés egyszerre biztosan nem lehet igaz. Annál inkább válságjelenségnek tűnik, hogy nagyszerű, okos emberek totálisan szembenálló értékeléseket adtak a tegnapról.

**

Andor Mihály
>Én helyesbítenék, András. Nem nagyszerű, okos emberek értékelték ellentétesen az Orbán-Merkel paktumot, hanem pártpolitikusok. És minthogy soha nem lehet mindkét oldalnak igaza, most sincs. Orbán nagyot győzött: időt nyert, és most az történik, amit ő akart. És ki tudja, mi lesz két év múlva? Miután EU-us pénzekkel ismét kétharmadot szerez. Mert lesz itt nagy osztogatás!
Az ellenzék pedig leszerepelt. Lehet, hogy magánemberként nagyszerűek és okosak, politikusként viszont rövidlátók, ostobák és kiábrándítóan elvtelenek. Nem azért szerepeltek le, mert Merkel paktumot kötött Orbánnal, hanem ezért, mert nem merik bevallani, hogy eddigi törekvéseik kudarcot vallottak, és Orbán fényes győzelmet aratott. Pedig hitelességük csak akkor állna helyre, ha bevallanák, és ennek alapján készülnének a 2022-es választásokra.