Dugovics Titusz és egy sajtpapír

Posted by
Dávid János
>Dugovics Titusz szerettünk volna lenni, de ezt a lehetőséget is elvették a kompromisszummal.
Azaz elvették a „hősies” halálba ugrás lehetőségét. Ezt olvasom ki az ellenzéki értékelésekből, amelyre –bevallom- magam is hajlamos lennék, ha nem olvastam volna el néhány (de tényleg csak néhány) tájékozottabb hozzászóló elemzését/értelmezését.
1. A jogállamisági mechanizmus érvényes lesz január 1-től.
2. E mechanizmus eredetileg is az Eu-s pénzek felhasználása mentén érvényesülhet, de ide értendő a felhasználás átláthatóságát és ellenőrzését biztosító, a fékek és egyensúlyok körébe tartozó demokratikus intézményrendszer (pl: ügyészség, bíróság, kiegyensúlyozott tömegkommunikáció) defektjeinek megtámadása.
3. A jogállamisági mechanizmus „felfüggesztése” annak az egyébként és a jelen kompromisszumtól függetlenül létező jognak a következtében (is) jön létre, miszerint a kormányok Bíróságon támadhatják meg az új szabályokat, halasztó hatállyal.
4. A megállapodás zárójeles felsorolása, miszerint a mechanizmus nem érvényesíthető a migráció, a családjog stb. esetében a jogállamisági mechanizmust biztosító Eu – szabálynak, olyan kiegészítő papírja, amely nem bír „törvényi erővel” ezért a Bíróság az efféle csatolmány-értelmezéseket eleve figyelmen kívül hagyja.
Mindezek alapján a magyar és lengyel kormány egy sajtpapírral a kezében állt el a vétótól.
Most már csak azt kéne befejezésül ide írnom, hogy nem veszítettünk, hanem győztünk, de ezt nemcsak ízlésem miatt nem teszem, hanem azért sem mert ezt az orbáni aberráció részének tekintem, s nem azonosulnék vele, még ebben az összefüggésben sem. Viszont leírom, hogy a „vesztesek vagyunk” éppen úgy, mint a „német autógyárak kerekedtek felül” narratíva árt, az Orbán rendszer elzavarására elképzelt tervünknek.