Az orbáni vezérdemokrácia esete a Leeds United: Aston Villa meccsel

Posted by

jotunder

>A héten kerül a boltokba Körösényi András, Illés Gábor és Gyulai Attila „Az Orbán-rendszer” című könyve. Tavaly áprilisban viszont a Leeds United játszott az Aston Villa-val a Championship League-ben és a hetvenkettedik percben a Leeds középpályása, a lengyel válogatott Mateusz Klich, lőtt egy furcsa gólt a birminghamiaknek.

1.    Körösényiék tézise szerint az Orbán-rendszert leginkább Max Weber „Plebiszitäre Führerdemokratie” tézise írja le, amiért biztos fog kapni azoktól, akik szerint inkább maffiaállam vagy fasiszta mutáció vagy hibridfaszom. Ezzel szemben a leeds-i Tyler Roberts úgy tett mintha kirúgná a labdát az oldalvonalon túlra és az Aston Villa védelme leállt. 

2.   A plebiszciter vezérdemokráciát  a karizma legitimizálja. A vezér vélt vagy valós rendkívüli képességei, amely vezér egy vélt vagy valós krízishelyzetben szerzi meg a hatalmat, mégpedig teljesen demokratikus úton. A karizmatikus vezér felhatalmazásként értékeli a választást, a vezetettek pedig saját alávetettségük elismerésének. Roberts azután kapta meg a labdát, miután a Leeds védője letarolta az Aston Villa csatárát Jonathan Kodjiát.

3.  Weber a választási csatatér diktátorának nevezi a vezért, a választás mindig harc, a harc mindig forradalmi és totális, új értékekért, új kötelességekért.  A krízishelyzet pedig mindig fennmarad, mert a vezérdemokrácia lételeme a permanens krízis. Tyler Roberts pedig Klichnek passzolja a labdát, aki talán lesen is áll, mindenesetre egy csel után becsavarja a labdát Jed Steer kapujába.

4.  A plebiszcitum népszavazást jelent, Magyarországon nem népszavazások hanem nemzeti konzultációk vannak, de minden egyes választást népszavazásként élnek meg a választók. Orbán jelöli ki a választókerületi elnököket, a mindenkori küzdelem Orbánról és csak Orbánról a Vezérről szól, népszavazás ellene vagy mellette. Klichet majdnem széttépték a gól után a birminghami védők, a leeds-i Patrick Bamford pedig igen látványosan jelezte, hogy az Aston Villa holland szélsője El-Ghazi megütötte. El-Ghazit a bíró kiállította, de később a piros lapját törölték, és Bamfordot tiltották el szimulálásért.

5. A vezérdemokráciában a választások formálissá válnak, abban az értelemben, hogy nincsenek választási viták, nincsenek valódi ügyek, egy ügy van, a vezér személye, ami persze manifesztálódhat valamiféle pet issue-ban, szabadságharcolhat azért, hogy ne telepíthessen százezer afgánt a Margitszigetre Soros György és Judith Sargentini Szájer Józsefet rossz utakra csábító szerelemgyereke. A bíró megadta a gólt, a Leeds United 1:0-ra vezet az Elland Roadon.

6.  A vezérdemokrácia is demokrácia, sőt valóságosabb demokrácia, mint sok liberális jogállam. A nép szuverenitását semmi sem korlátozza, a vezér a népet testesíti meg. De a vezér választója számára a vezér győzelme fontosabb, mint a demokrácia, az alkotmányos rend, a jogállam. Mindennél fontosabb. És néha úgy kell tennünk mintha kirúgnánk a labdát, aztán mégis előrepasszoljuk… Marcelo Bielsa a Leeds United edzője utasította játékosait, hogy álljanak le, és hagyják egyenlíteni a Villa-t. Albert Adomah-t csak egy kissé megzavarodott leedsi védő támadta, de könnyen lőtte be a labdát Kiko Casilla hálójába. A fair futball fontosabb a győzelemnél – gondolta egy edző, Juan és Isabel Perón hazájának szülötte.

https://orulunkvincent.blog.hu/