Vétóalku – vagy mégsem?

Posted by

Szele Tamás

Nem kellett volna az előbb leírnom azt, hogy világrengető események nem zajlottak, mert alig került ki a lapfelületre, a nyilvánosság elé, már meg is jött a nap szenzációja: a Bloomberg hírügynökség szerint Magyarország és Lengyelország visszavonja az uniós költségvetés megvétózását! Márpedig a Bloomberg megbízható cég és Orbán Viktor sem ok nélkül járt ezek szerint Varsóban. Hivatalosan persze másként néznek ki a dolgok, ha lesz is bejelentés, talán pénteken kerül rá sor, de lássuk, mit tudott meg a hírügynökség és kitől? 
Amit tudnak, azt Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes mondta el nekik, és arról lenne szó, hogy Magyarország és Lengyelország tegnap este kompromisszumot kötött a soros elnöki tisztséget viselő Németországgal az uniós költségvetési vétó visszavonásáról. A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek, egy esetleges alkut természetesen az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Illetve: valamennyi részlet mégiscsak kiszivárgott. Annyira kiszivárgott, hogy a lengyel RMF rádió már reggel világgá is kürtölte.

Úgy nézne ki a megállapodás, hogy míg a két ország visszavonja a vétóját, és a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azt várhatóan a tagállamok minősített többséggel elfogadják. El is fogadhatják, persze, de a két vétózó ország akkor mit kap? Azt kapják, hogy a mechanizmus alkalmazását befagyasztják.
„A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják. A legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával.” (444)

Itt kell mindenkit figyelmeztetnem, hogy ez egyelőre egy meg nem erősített hír, és a kiszivárgása sem okvetlenül véletlen: ha és amennyiben nem kötik meg mégsem az alkut, a köztudatban úgy fog megmaradni, hogy az Unió hajlandó lett volna még erre a meglehetősen elvtelen egyezkedésre is, de a két kormányfő nem volt hajlandó tárgyalni. Persze az is lehet, hogy túlbonyolítom, és tényleg van vagy lesz alku, egyelőre fogadjuk el ezt a verziót munkahipotézisnek
Mit jelent ez?

Első sorban azt, hogy az Unió eltartott kisujjal ugyan, de a felsőbb jó érdekében kitart az elvei mellett, viszont nem alkalmazza azokat. Tegyük hozzá: egyelőre, és jól kiszámíthatóan a 2022-es magyar választások utánig, aztán utána másképp szól majd a dal. Amiből nekünk, magyaroknak az következik, hogy amennyiben nem történik csoda, 2022-ben még újraválaszthatják Orbán Viktort és csapatát azok, akik eddig is rájuk szavaztak. De a 2026-os győzelmükre már nem érdemes nagyobb összegben fogadni, ugyanis már 2022 folyamán, az év második felében érhetik Magyarországot uniós szankciók, melyek nem fognak jót tenni a kormánypárt népszerűségének.

Mondjuk kompromisszumra magam is számítottam, csak ennyire kiszámíthatóra nem: ez egy countdown, most elindul egy visszaszámlálás, és mostantól 2022 közepéig lehet még finoman fogalmazva „tartalékokat képezni”, harácsolni, sikkasztani, utána már nem biztos, hogy lesz miből, és ezt Orbán Viktor is tudja. Tehát hatalmas állami beruházásokra számítsunk a következő másfél évben, úgy fognak égni az uniós pénzek – főleg azok, amiket most kapunk majd, az újjáépítési alapból – mint a magnéziumfáklya, mintha csak pazar tűzijátékkal búcsúzna ez a rendszer a jóléttől. És utána nehezebb lesz egy ideig
A hírre mindenképpen megugrott a forint és a złoty árfolyama az euróhoz képest, ugyanakkor azonban távolról sem biztos, hogy minden így alakul. Az alkuterv első változata az RNF rádióban reggel hangzott el, a Bloomberg magyar idő szerint délelőtt 11:22-kor tette közzé saját, Gowin miniszterelnök-helyettestől származó információit, melyek megerősítették, tehát legkésőbb ma délre már lehetett tudni róla, mindenki ismerhette, akit érint.

Ennek fényében kissé furcsa, hogy az MTI 14:04-kor még kiadta a Magyar Nemzetben reggel 05:45-kor megjelent interjúra hivatkozva Varga Judit igazságügyi miniszter nyilatkozatát, mely szerint:

„Jogi nonszensz a jogállamisági mechanizmusra tett uniós javaslat – fogalmazott Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzet című napilapban szerdán megjelent interjúban.

Varga Judit szerint azért elfogadhatatlan az unió javaslata, mert a jogállamiság elve országonként eltérően érvényesül. Azt, hogy valaki általánosan megsértette a jogállamiság elvét, nehéz lenne definiálni a jog nyelvén. Ezért jogi értelemben nonszensz a jogállamisági mechanizmusra tett uniós javaslat.
Hozzátette: a jogállamisági problémákra létezik az unióban a hetes cikkely szerinti eljárás. Ha ez nem tetszik a tagállamoknak, akkor lehet kormányközi konferenciákat tartani, megkísérelve „definiálni a definiálhatatlant”. Ettől viszont független, hogy létezik egy uniós büdzsé, megfelelő szabályokkal arra, hogyan költhetnek belőle a tagállamok. Nem szabad egy az elvont alkotmányos párbeszéd keretébe tartozó kérdést összekapcsolni egy olyan praktikus kérdéssel, hogy kinek mennyi forrás jár, és azokat miként költheti el.
„Sajnos, amit most látunk, az nem jogi probléma, hanem ideológiai háború, aminek kezdetben még volt jogi formája, kötelezettségszegési eljárások keretében. Ezek után jöttek az egyre durvább európai parlamenti (EP-) eljárások. Most pedig már elszabadultak az indulatok, és nyílt üzengetés zajlik Nyugat-Európából. Mi csak megvédjük a magyar becsületet, hiszen úgy fordultak ellenünk, hogy senkit nem bántottunk” – fogalmazott a miniszter.
Varga Judit szerint Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy a vétó miatt elveszíti az uniós forrásokat, ugyanis ha lejár a többéves pénzügyi keretterv, utána mindenkinek jár az előző évnek megfelelően egytizenketted rész havonta.” (MTI)

Mármost ha Varga Judit mást tud a vétóról, mint a Bloomberg, akkor van értelme ennek a vétó melletti nyilatkozatnak, mert ugyanis ha tudja, hogy nem lesz vétó, csak nem mond tán ilyeneket?

Vagy csak de. Számoljunk egy kicsit. Ez az interjú a Magyar Nemzetben még ma reggel háromnegyed hatkor jelent meg. Az viszonylag valószínű, hogy Varga Judit nem hajnalban és nem is éjjel beszélt a szerzővel, a legvalószínűbb, hogy tegnap délután mondta, amit mondott. Este a munkatárs megírta, eltette reggelig, még átnézte tiszta fejjel hajnalban, aztán leadta és megjelent. Mármost az vígan lehet, hogy tegnap délután még ez volt Varga Judit véleménye, az alku csak este született meg, és a miniszterasszonynak fogalma sem volt még ma délben sem arról, hogy neki gyökeresen megváltoznak délutánra a nézetei, bár az elmúlt néhány órában nem szólalt még meg.
De le merem fogadni, hogy ma délután már nem fogja olyan elengedhetetlennek tartani azt a vétót, mint tegnap. Ha ilyen irányba enyhül meg, akkor az annak a biztos jele, miszerint lesz alku. Ha azonban nem enyhül, akkor vagy dezinformáció az egész alkutörténet, és a fél világ elhitte, vagy – Orbán Viktor elfelejtett szólni neki a környülállásokról.Sem neki nem szóltak, sem a Magyar Nemzetnek, sem az MTI-nek, sőt, még most sem tudnak semmit ezek hárman, különben már levették volna a 05:45-ös interjút, aminek a kivonata a 14:04-es hír.

http://www.zonaporkolt.com/