Rekordon a magyar EU-tagság támogatottsága

Posted by

 Gábor Ács

Az adatok közül a legtöbb elemző kiemeli, hogy a Fidesz-KDNP táborában is nőtt az EU-tagság támogatottsága 2004 óta. Jelenleg a kormánypártok szavazóinak 77 százaléka tartja előnyösnek, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon.

Az ellenzéki szavazók körében szinte minden megkérdezett, a válaszadók 94 százaléka támogatja hazánk EU-tagságát. A teljes szavazókorú népességre összesített válaszok azt mutatják, hogy a magyarok 85 százaléka szerint kell Magyarországnak az Európai Unió tagjának lennie. A fiodeszes szavazók 77 százaléka is híve az uniós tagságnak.

Az EU-tagság támogatásának erősödése a magyar szavazók körében most különösen figyelemre méltó, mivel a magyar kormány a korábbinál is élesebb retorikával és fellépéssel politizál az Európai Unióval szemben. A következő, hétéves költségvetés magyar-lengyel vétófenyegetése arra késztette a többi 25 tagállam vezetőjét, hogy jogszerű utat találjon a magyarok és a lengyelek nélkül az új költségvetési időszakban is az uniós támogatások folyósítására, amik a koronavírus-járvány okozta krízist enyhítik.

A Medián felmérése 2020. november 26-30. között készült a 18 éves és idősebb magyar lakosság 1000 fős reprezentatív mintájának telefonos megkérdezésével.