„Oltakozzunk?”

Posted by
Iván Gizella
>Akkor mi legyen? Beoltassam magam, vagy sem? Teljes bennem a tanácstalanság. Nem azért, mert ne látnám át a vakcinákkal kapcsolatos rám zúduló információkat, hanem azért, mert nem igen használhatóak. Gondolom én. Sőt, gyanítom, még pár ezren, vagy pár százezren vannak ugyanígy.
Például, azt olvasom egyik kedvenc online újságomban, hogy aki regisztrál az ingyenes oltásra, bizony átadja az adatait a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodának. Ajaj, mondom magamban, minek a Rogánnak az én Taj számom, meg minden személyes adatom. De a cikkből ez is kiderül. Regisztrálni csak úgy lehet, ha a végén különféle jóváhagyó gombokra kattintunk. Vagyis, azt mondja az oldal, ha a jövőben kapcsolatot akarunk tartani, akkor az adataim kezelője az a cég lesz, amelyik a választási rendszer szoftverét is üzemelteti. Hogyan?
Egy olyan cég, amelyiknek vezetői nem is titkoltan a Fidesszel jó barátságban vannak?
Ez több mint elgondolkoztató. Nekem, s higgye el mindenki, nincs piszkos fantáziám és nem is szoktam másokról rosszat feltételezni. Na jó, azért vannak kivételek. Mégis először az jutott eszembe, hogy ez a regisztráció nem más, mint szimpla adatgyűjtés. A kormányzópárt valószínűleg tudja, hogy többnyire azok fognak regisztrálni, akik az ő pártjukon állnak és vakon megbíznak bennük.
Mert a mai vakcinahelyzet még nem ad okot a bizalomra. S ennek nem a világszerte kísérletező és őrült tempóban dolgozó tudósok a hibásak, hanem a kormánykommunikáció.
A kormánytól nem tudjuk például, hogy azok kaphatnak-e oltást, akik nem regisztrálják magukat.
A kormány nem válaszolt még arra, hogy hányféle vakcina lesz az országban, pedig biztos, hogy már itthon is folynak az engedélyezési kísérletek és a vakcinák elemzése.
A magyarok többsége tart például az orosz és a kínai vakcináktól, én magam nem vagyok abban biztos, hogy ezek ne lennének a számunkra használhatóak. Mert, mint azt a Bekiáltás blogon olvastam, miért akarná kinyírni, vagy megritkítani, az orosz hadsereget, a tanárokat és az egészségügyi dolgozókat az orosz kormányzat? Ugyanis az oltást rajtuk kezdték meg. S az orosz vakcinát megvették a dél-koreaiak is, róluk pedig köztudott, hogy járványügyben fényévekkel előbb járnak, mint mi.
Aki pedig most azt gondolja, nekem elég egy cikk, hogy orosz vakcina pártolója legyek, az téved. Természetesen csak akkor szeretnék oltást magamnak beadatni, ha a magyar tudósok, kémikusok és biológusok, akik között számosan világhírre tettek szert, majd ajánlanak valamit.
Éppen ezért nem értem, hogy minek a kormányzati adatgyűjtés, minek a regisztráció – hacsak, tényleg nem szimpla adathalmozásról van szó -, a semmire.
Először a kormánynak tudatni kellene a tudatlan népével, nyugodjanak meg, az is kap oltást ha akar, aki nem regisztrált. Ez szerintem egy tisztességes mondat lenne. Ám nem tudom, az unióval történő hadakozás közben erre egyáltalán figyelnek-e. Félek, nem.