Kilépünk-e az Európai Unióból?

Posted by

 fofilozofus
>Avagy mi az előnye az EU-nak? Sok hülyeséget hallottam ezzel kapcsolatban mostanság, úgyhogy tisztázzuk a kérdést! Először is leszögezem, hogy itt, most csak a magyar tagsággal, előnyökkel stb. foglalkozom, a többi ország nem nagyon érdekel. Mindegyiknek megvan a maga sajátos érdeke, ami nem biztos, hogy egyezik a miénkkel. Nemrég olvastam egy hozzászólásban, hogy az EU előnye kb. annyi, hogy szabad utazni az országok között szabadon. Ebből is látszik, hogy az átlagember TURISTASZEMMEL tekinti az egész ügyet. Annyival érvelnek mellette is, hogy milyen jó, nem kell pénzt váltanod. Mert ennyit fognak fel belőle sokan.

OK, a magánemberek ennyit látnak, de a kretén EU-s politikusok meg annyit fognak az elkokózott agyukkal, hogy milyen jó nekünk, kapunk jó sok pénzt tőlük. 🙂 Majd biztos beszarunk, ha elveszik. Tényleg hülyék gyülekezőhelye. Pedig annyira egyszerű a megfejtés, hogy nem is kell nagyon sokat gondolkodni rajta: az EU előnye, hogy szabadon eladhatjuk a nálunk megtermelt árukat. Ez a lényeg (nekünk). Gondoljuk el, hogy azért jönnek vígan ide a termelőcégek, mert az itt megtermelt árut bármikor, korlátozás nélkül eladhatják a teljes, 500 millió fős piac teljes területén. És ezért nem csak a nyugati cégek özönlenek, hanem a keletiek is. Gondoljunk itt pl. Dél-Koreára, Japánra. Ezek után persze jól jön a kapott pénz (amiről ne felejtsük el, hogy nemsokára nettó befizetők lehetünk), de az kismiska ahhoz képest, amit a szabad árukereskedelmen nyerünk. Összehasonlíthatatlan a kettő.

Egyből jönnek majd a finnyások, hogy persze, összeszerelő üzem vagyunk. Ez egyrészt nem igaz, mert nemcsak azt hoznak, másrészt, ahol tényleg igaz ez az állítás, annak is nagy haszna van. Mert nem mindegy, hogy a képzetlen munkaerőnket a földön kapáltatjuk és az így megtermelt krumplit adjuk el, vagy ezek magasabb hozzáadott értékű munkát végeznek, és jobb életszínvonalon élnek, és a gyerekük esetleg már tanulni is fog. Hasonlóak ezek a finnyások a nyomorgó dzsentrikhez, akik nem koszolták össze a kezüket munkával, inkább úriasan kölcsönökből éltek. Baszki, az angolok egy nagy része is megdöglött hajdanán a szövőüzemekben, mi sem spórolhatjuk meg a fejlődés fázisait. Persze, egyből high tech mikroprocesszortervező irodát hoznak majd Mátészalkára, és felveszik az ottani munkaerőt, mert az nekünk jár. Egy kis józanságot: kemény küzdelem az élet, ha még nem hallották volna a fanyalgók.

És tudom, sokan meg azt mondják, hogy igaz, hogy mi is eladhatjuk az árunkat, de ők is idehozhatják a szemetüket. Aki ismeri a komparatív előnyök elméletét (nem kell valami eget rengető dologra gondolni, hisz a közgazdászok is megértik 🙂 ), tudja, hogy így jobban járunk. Főleg ha már erre van beállva a gazdaságunk. Kizárt dolog még elképzelni is, hogy valami bezárkózott gazdaságot működtessünk, ahol jól megadóztatjuk a külföldi árukat, mi meg mindent előállítunk magunknak. És közben jobban élnénk, mint most. Szerintem nem nagyon akad józan ember, aki ezt elhinné.

Ha megnézzük az eddigi gazdasági folyamatainkat, láthatjuk, hogy bár nem olyan ütemben, mint szerettük volna 1990-ben, de elég erőteljesen zárkózunk fel a nyugati termelési színvonalhoz. Itt egy minapi cikk, vagy itt a blogon is írtam már erről. Tehát jó úton vagyunk ( a 2002-2010-es kisiklást hagyjuk…), úgyhogy nem ilyenkor fogunk új, „csodálatos” gazdasági modellbe belefogni, mikor pont működik a jelenlegi. Tegyük fel, hogy mi lenne a kilépésünk után? Pl. a britek kilépésnél egy nagy és erős piac hagyta el az EU-t, szeretnének ők is ott eladni ezt-azt: Mercedest, erőművi berendezéseket, fene tudja még mi mindent. Ezért vélhetően nem tesznek nagy vámokat majd az angol árukra (vélhetően semekkorát), mert akkor cserében az ő árujukra sem tesznek olyat Nagy-Britanniában. Szeretném feltenni a találós kérdést, hogy vajon a mi kilépésünk után tudnánk-e ezzel zsarolni az EU-t? 🙂

Hát nem. Azaz arra tennének és olyan vámot, amilyet szeretnének. Az biztos, hogy másnap elkezdene költözködni az összes termelőcég, menne be az EU-ba. Az külön jó lenne, hogy körülöttünk csupa EU-s ország lenne. (Talán addigra Szerbia is belépne, meg Ukrajna?) Ha érzékeltetni szeretném, akkor kb. akkora megrázkódtatás lenne, mint a rendszerváltás volt anno: bezárt gyárak, munkanélküliség mindenhol.

Kizárni nem lehet senkit, nincs ilyen intézmény, és azt kijelenthetjük, hogy nekünk meg nem érdekünk kilépni az Unióból, főleg ebből a laza keretből, ami most van. Ugyanis jelenleg nem túl sok mindent tudnak az akaratunkkal ellenkezőt véghez vinni. Pl. ez a jelenlegi jogállamisági vita is pont arról szól, hogy nekünk kéne megszavaznunk a saját tökön rúgásunkat, mert joguk az nincs rá erőszakkal végigvinni. A mérleg egyelőre rendkívül pozitív. Úgyhogy hülye ellenzéki ismerőseim hiába mondogatják mindig, hogy Orbán ki akar lépni az EU-ból, ez biztosan nem fog bekövetkezni, mert nem olyan hülye, mint amilyennek az ellenzék agyi potentátjai 🙂 képzelik. Legfeljebb ők álmodoznak, mert akkor megragadhatják a hatalmat. Biztosan szeretnék, de nem esznek belőle.

Szóval egyelőre maradunk ennek nagy valaminek a tagjai. Ami nem jelenti azt, hogy egyszer, de ez nagyon távoli és jelenleg nem látható jövőt jelent, majd nem lépünk ki belőle. Ha nagyon elmennek a folyamatok egy birodalom irányába, akkor talán, de akkor meg majd nem fognak hagyni. Most azon dolgoznak, hogy jó Habsburg-módra szerződéssel szerezzék meg az országunkat: írjuk alá, hogy közös pénz, közös ügyészség, közös haderő, most azon dolgoznak, hogy egy brüsszeli bizottság mondhassa meg sima többséggel, hogy kaphatunk-e pénzt, majd jön a közös minden, aztán ha meghal a király, akkor ők öröklik a koronát. Nem kéne még egyszer hagyni.

Ha már itt tartunk ennél a jogállamisági trükknél, akkor -bár nem szorosan tartozik a témához- hadd írjak le egy hasonlatot ezzel kapcsolatban: Árulom a házam, jön egy vevő és mindenben megegyezünk. Majd visszajön egy módosított szerződéssel, hogy írjam alá, hogy majd az anyósa megvizsgálja esztétikai szempontból a házat, és ha természetesen szigorúan tudományos esztétikai szempontok alapján úgy találja, hogy nem felel meg ezeknek az elveknek a ház, akkor csak a felét kell kifizetnie. De isten bizony nem fognak élni ezzel a lehetőséggel. És mivel nem írom alá, megkeresi minden nap a gyerekeimet, hogy elmondja nekik, hogy bírjanak rá az aláírásra, mert miattam fáznak szegény gyerekei. Tetszettek volna a normális szerződést nem megváltoztatni!

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/