Magyar-lengyel közös vétó a VB-sorsolás ellen

Posted by
Gellért András
>Közös vétót emelt Magyarország és Lengyelország a labdarúgó világbajnokság sorsolása ellen. Mint ismeretes, a két ország azonos csoportba került, és egyebek mellett ezt is kifogásolta a két nemzet labdarúgó szövetsége. Álláspontjuk szerint igazságtalan és szűklátókörű sorsolás született, ezért célravezetőbb lenne előzetes tárgyalás útján, konszenzusos alapon dönteni a párosításokról. Úgy vélték, beláthatatlan következményei lehetnek annak ha két szövetséges ország csapatát ennyire nyíltan szembefordítják egymással, arra kényszerítve őket, hogy saját barátjuk, testvérük ellen küzdjenek. Emellett a velük azonos csoportba sorsolt Anglia részvételét is kifogásolták, emlékeztetve arra, hogy a közpénzből támogatott, fejlődő magyar nemzeti bajnoksággal szemben, az angol Premiere League már most a világ egyik legerősebb ligája, amit azonban homályos eredetű, spekulánsoktól, oligarcháktól származó pénzekből finanszíroznak, az angol csapatok tele vanak migránsokkal, továbbá Anglia részese volt a német üzleti partnerünk városai ellen elkövetett bombatámadásoknak, példaként említve Drezda értelmetlen lerombolását.
A magyar-lengyel közös fellépésnek az is célja volt, hogy változtassanak a két ország csapatait hátrányosan érintő játékszabályokon. Követelték, hogy a magyar és a lengyel válogatott a szokásos tizenegy fős felállás helyett egyszerre tizenhét játékost küldhessen pályára, kisebb kaput használhassanak mint ellenfeleik, továbbá a magyar és lengyel játékosok kézzel is lőhessenek gólt.
A rendező ország Katar egyszerre tiltakozott a minden ésszerűséget nélkülöző szabálymódosítási törekvések, valamint a vétó ellen. Már a sorsolás helyszínén kijelentették, nem tűrik el, hogy bárki is veszélybe sodorja a világ legnépszerűbb világbajnokságát. Katar szövetségesei, a szomszédos arab államok, továbbá a vébén induló országok is megdöbbentek, majd általános mozgósítást rendeltek el. Végül a világbajnoki nyitány, a Katar-Anglia mérkőzés megkezdése előtt huszonnégy órával, észak-koreai mintára, teljes körű politikai-gazdasági embargót léptettek életbe a vétót emelő két országgal szemben.
Lengyelországról és Magyarországról azóta semmit sem hallani, a nemzetközi döntésekből kihagyták, mintha nem is léteznének. Katonai hírforrások is csupán annyi jeleztek, a magyar stadionokban néha mozgást érzékelnek, de a légi felvételek segítségével azóta kiderítették, ott senki sem focizik, a gyepen csupán szarvasmarhákat és birkákat legeltetnek.