Megrázó választások Romániában – Égszakadás, földindulás!

Posted by

Új Hét
>Vasárnap este kilenckor az exit poll eredmények az élen meglehetősen kiegyensúlyozott képet mutattak – ennek ismeretében születtek meg első „1001 leütés” kommetárjaink. Immár hetedikén, éjjel kettőkor jelentek meg a 97 százalékos feldolgozottság nyomán adódó részleges eredmények, ami azt jelenti, hogy ezek az adatok gyakorlatilag véglegesek.

Képviselőház

PSD – 29,88%

PNL – 25,05%
USR– PLUS – 14,45%
AUR – 8,68%
RMDSZ – 6,13%

PMP 4,67%
PRO Romania 4,18%

A többi összesen 7,04%

Szenátus

PSD 30,30%
PNL 25,47%
USR PLUS 14,92%
AUR 8,78%
RMDSZ 6,20%

PMP 4,80%
PRO Romania 4,23%
A többi összesen 5,29%.

A képlet tehát a következő: öt párt jutott be, 30 – 25 – 15 – 9 – 6 százalékkal (ezek a számok a hátramaradó szavazatszámlálás és újraelosztás után módosulnak, a sorrend egyáltalán, a százalékértékek valamelyest, a különbségek elenyészően).

A választásokat tehát a baloldali ellenzék nyerte meg, a másik két dobogós alakulat vesztesnek tekinthető; az új (kereken egy évvel ezelőtt alakult) nacionalista párt átütő sikert aratott, az RMDSZ megismételte eredményét – ami sikernek mondható.

Ha Klaus Iohannis elnök az első pillanattól vesztesnek tűnt vágyai tükrében („a PSD-t eliminálni kell a politikai életből”), most számára katasztrofálissá vált a helyzet, igazából lebőgött. És nincs kizárva, hogy arra kényszerül, ami a rémálma volt: a volt ellenzéki párt jelöltjét (Alexandru Rafila mikrobiológus professzort) kell miniszterelnöknek neveznie, és a nagy ellenséggel kell együttműködnie a végrehajtó hatalom élén.

A PNL és az USR már elkezdett koalíciós terveket szőni, most – miután együtt is csak 40 százalékot nyomnak, és a mereven jobboldal-párti RMDSZ-szel sincs ki az 50 százalék – kénytelenek a belső feszültségeikkel szembenézni: lemondatások, vádözön, bűnbakkeresés…

Az AUR egyelőre maga sem nagyon tudja, mit akarjon, keménykedik, senki és semmi sem jó neki. Úgy néz ki, reformpártként akar feltűnni, elképzelhető, hogy Európa nagy híveként határozza meg magát, s talán nem fogja túlzásba vinni a nacionalista hőbörgést. De lehet, hogy a Nagy-Románia Párt bevallott eszmei örököseként inkább igen…

Az RMDSZ megnyugodhat, vele együtt mi is, akik – mi tagadás – aggódtunk, kudarctól tartottunk; de hogy miként fog lavírozni, azt talán maga sem tudja. És ez nem kis mértékben függ majd attól, hogyan alakul a Fidesz és Orbán Viktor sorsa, a jövő héten és azután.

ujhet.com

**

PARÁSZKA BORÓKA

A Kelemen Hunor vezette szervezet öles léptekkel elindult a nacionalizmus és a demagógia versenyen.
„Majdnem 3 százalékkal többet kapott az egy éve alapított AUR szélsőséges párt, mint a több, mint 30 éve működő RMDSZ a tegnapi választásokon. A Kelemen Hunor vezette szervezet öles léptekkel elindult a nacionalizmus és a demagógia versenyen, legombolta magáról az erdélyi magyar mérsékelteket, liberálisokat, baloldaliakat, városlakókat, értelmiségieket, a Szájer botrány hetében is masszívan együtt kampányolt a Fidesszel. És ennyit ért el. Vonjunk mérleget.”