Amikor a Földön egymillió évig esett az eső

Posted by

Göbölyös N. László

Kb. 233 millió évvel ezelőtt katasztrófa érte a Föld ökorendszerét: intenzív esőzés, amely egy vagy két millió évig tartott. Előtte a Triászkorban a klíma száraz volt, mert a felhők csak a vízpartok menték alakultak ki. A CO2 szintje alacsonyabb volt, mint előtte 500 millió évig.

Abban az időben csak egy szuperóceán volt, a Panthalassa és csak egy szuperkontinens, a Pangea, amely később, 200 millió éve kezdte felvenni mai formáját – írja a Business Insider.A sziklák is át voltak itatva, mint ahogy ennek jelei még megmaradtak pl. a Dolomitokban, az Egyesült Államokban és a Himalájában. Átlag négyszer annyi eső esett, mint most, állandók voltak az áradások. Az óceánokban annyi hő halmozódott fel, hogy nagymennyiségű gőz keletkezett és ez biztosította a további esőzéseket. Ennek oka a rengeteg CO2 volt (5 ezer gigatonna) a levegőben, ami 3-10 fokos felmelegedést eredményezett.

A CO2-termelés fő gyanúsítottja Wrangellia, a mai Egyesült Államok nyugati partja, ahol a vulkánkitörések 5 millió éven keresztül 6 km vastagságban szétfolyó lávát lövelltek ki. A felhők ettől úgy megsokasodtak, hogy a kontinenst is el tudták esővel árasztani. Olyan ökorendszerek jöttek létre ennek nyomán, amelyek ma is léteznek.

A meleg és a víz egy sor módosítást hajtott végre, a táj kezdett hasonlítani a maihoz. Megváltoztak az erdők, a ginkó, a zuzmó, a páfrány helyett megjelentek a magas és vastag levelű fák, a cédrusok, a ciprusok, a fenyők, és egy új evolúciót ösztönöztek. Megváltozott a növényevők táplálása, a korábbi bőséges fák megritkultak, az alacsonyabb állatok éheztek. A dinoszauruszok jártak jól. Azelőtt is voltak, de most megszaporodtak, látván a sokféle magas fát, növényt. Azelőtt kicsit voltak, most kolosszusok lettek. Velük együtt megjelentek a krokodilok, a teknősök, a gyíkok, az emlősök ősei.

De a tengerben volt a legnagyobb változás. A mikroorganizmusok most először megtanulták szintetizálni a CO2-t, amelyből felépítették páncéljukat. Korábban csak az agyag és a szilícium állt rendelkezésükre. Megjelentek a korallok és a planktonok is. A következménye az lett, hogy a tenger ph-ja stabillá vált és megváltoztatására óriási mennyiségű CO2-re lett volna szükség. Ez módosította a szén ciklusát.

Kb. 3 millió évvel később végre megszűntek a vulkánkitörések és a CO2 visszanyerte korábbi egyensúlyát. A klíma újra száraz és meleg lett és a jegesedési periódusokat leszámítva elég stabil maradt. Attól a kezdve a CO2 tovább csökkent, míg nem kezdett el újra korunkban szaporodni.

https://gnlszinfolt.blog.hu/