Szembemegyünk az Unió lakosaival

Posted by
Márki-Zay János*
>A legtöbb ember kíváncsian várja: LESZ-E MAGYAR-LENGYEL VÉTÓ az EU-ban vagy sem? Akár lesz, akár nem, az erőviszonyok nem a vétózók számára kedveznek. Az Unió a britek nélkül is kereken 450 milliónyi lakosa közül ugyanis gyakorlatilag csak minden tízedik magyar, vagy lengyel állampolgár. Egy kisebbség készül szembefordulni a nagytöbbség akaratával. Ráadásul, ha lépésünkkel magunkra haragítjuk az Unió gazdagabb országait, EVVEL VÉLHETŐEN MAGUNK JÁRUNK A LEGROSSZABBUL. Az unió 25 országa ugyanis megtalálja azt a kiskaput, amelyen keresztül a vétó ellenére is képes saját akaratát érvényesíteni.
Feltehetjük azt a kérdést is, hogy milyen változásokkal járna a vétó a magyar és a lengyel belpolitikára, hiszen
MINDKÉT ÁLLAM ÁLLAMPOLGÁRAI LEGALÁBB 80%-BAN HÍVEI ORSZÁGUK UNIÓS TAGSÁGÁNAK.
HOGYAN LEHETÜNK AKCIÓKÉPESEK?
Orbán Viktor véleményét így idézi a Portfolio: “Az az akcióképes, aki kilépett, az tudja megvédeni az emberek életét, egészen egyszerűen megelőztek minket a britek, akik kiléptek. Ez egy nagy lecke, lesz miről beszélni az uniós csúcson – tette hozzá. Meghal naponta 150-200 ember, itt emberéletekről van szó, mondta Orbán, aki hangsúlyozta, hogy mindent megtesz azért, hogy hamar legyen vakcina Magyarországon.”
Csakhogy, a britek egyelőre, ha nem is sokáig, még az EU tagjai. Másrészt Észak Amerika lakosságának többsége származását tekintve mindig is közel állt az Egyesült Királysághoz. Ami pedig az emberéletek megmentését illeti, arra már sokkal előbb illett volna készülni, amikor még a kontaktkapcsolatok követhetőek lettek volna. Az elhunytak számának összehasonlításából rendre kimarad annak népességarányos számítás. Bár a járvány Európa legtöbb országában még jelenleg is terjedőben van, de nem egyformán.
A LEGUTOLSÓ KÉT HÉTBEN MAGYARORSZÁGON NÉPESSÉGARÁNYOSAN SZÁMÍTVA UGYANIS TÖBB MINT KÉT ÉS FÉLSZER TÖBBEN HALLTAK MEG, MINT KÜLÖN-KÜLÖN NÉMETORSZÁG, FRANCIAORSZÁG, AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ÉS SPANYOLORSZÁG LAKOSAI KÖZÜL.
Lengyelországban pedig ugyancsak kéthetes átlagban több mint kétszer annyi áldozat van, mint az említett népes országokban. Könnyen belátható, hogy
A VÉTÓ AKÁR GAZDASÁGI KÖVETKEZMÉNYEIT NÉZZÜK, AKÁR A JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉS FORDÍTHATÓ ÖSSZEGET, MAGYARORSZÁGOT ÉS LENGYELORSZÁGOT JOBBAN SÚJTJA, MINT A NÁLUNK GAZDAGABB ÁLLAMOKAT.
A DÖNTÉS MINDANNYIUNKRÓL SZÓL!
A belengetett kilépés még súlyosabb következményekkel járna, hiszen a lakosság 80%-kával szembe fordítaná a kormányt. Ennek is köszönhető, hogy a lengyel kormány már óvatosabban nyilatkozott a vétóról, s azt remélhetőleg kétszer is meggondolja, maga Orbán Viktor is. Mert egyáltalában nem csak Orbán Viktorról és kormányáról szól ez a döntés, hanem a két ország valamennyi lakosáról. Arról már nem is szólok, hogy hány magyar és lengyel állampolgár dolgozik jelenleg is az unió egyes országaiban.
IDEJE LENNE ÉSZREVENNI, HOGY NEM A FAROK CSÓVÁLJA A KUTYÁT!
Az Unió lakosai közül ugyanis csak minden negyvenhatodik magyar állampolgár, s csak minden tizenkettedik lengyel.
Tetszik, nem tetszik, mind a magyaroknak, mind a lengyeleknek nem lehet érdeke Brüsszel megállítása. Higgyük el már végre, hogy az Uniónak sem érdeke Magyarország, vagy Lengyelország gazdaságának megállítása, hanem éppen a felzárkózásunkat kívánják segíteni. Nekünk az az érdekünk, hogy minél erősebben megkapaszkodjunk az Unió hajóján, sőt magunk is segítsük erőnk szerint annak előrehaladását. A mi érdekünk is az, hogy segítsük a közös, uniós jövőt. Vegyük észre, hogy
NEKÜNK NAGYOBB SZÜKSÉGÜNK VAN AZ UNIÓRA, MINT AZ UNIÓNAK REÁNK.
Lehetőségünk és jogunk van ugyan az Unió egyes intézkedéseinek bírálatára, de ez fordítva is igaz. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a többség határozatát.
IDEJE LENNE FELHAGYNI A FOLYTONOS ELLENSÉGKERESÉSSEL!
Végül egy kereszténységével hivalkodó kormányzás idején hadd említsem meg a legnagyobb keresztény egyház fejének nyilatkozatát: „Senki embert nem szabad hulladéknak tekinteni!” Már csak azért sem, mert a Teremtés könyve szerint Isten „Saját képére és hasonlóságára alkotta az embert.” Ez pedig minden emberre egyaránt vonatkozik: legyen az gazdag, vagy szegény, gazdag migráns, vagy nem gazdag migráns, fehér, sárga, barna vagy fekete bőrű, istenhívő, vagy ateista, kormánypárti, vagy ellenzéki stb.
Ideje lenne felhagyni a folytonos ellenségkereséssel úgy belföldön, mint külföldön, vagy a szomszédos államokban. Egyedül nemcsak kevesen vagyunk, hanem kicsik is vagyunk.
NAGGYÁ CSAK AZ TEHET BENNÜNKET, HA ÖSSZEFOGUNK. KÜLÖNÖSEN FONTOS EZ AZ OLYAN EMBERTPRÓBÁLÓ HELYZETBEN, AMILYENBEN JELENLEG VAGYUNK!
*
Márki-Zay János hódmezővásárhelyi lakos nem tévesztendő össze Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével
Címkép: Halász Géza