Karikó Katalin

Posted by

Belénessy Csaba

>Amúgy békés konyhanénik és bográcsbácsik ezrei a telihold fényénél vírusfarkassá változnak és egymás torkának ugranak a Facebookon. Mindeközben valahol a távolban él és csendben dolgozik egy tudós honfitársunk, akire figyel és akitől függ a világ és akire talán olyan büszkék leszünk, mint Szent-Györgyi Albertre.

Először Dóczi Tamás professzor hívta fel rá és a németországi cég török tulajdonosaira a figyelmemet, most pedig a Telexet idézem:

A 65 éves, szolnoki születésű Karikó Katalin Szegeden diplomázott, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni, majd 1985-ben elhagyta Magyarországot családjával. Több nyugati egyetemre is próbált jelentkezni, de végül a philadephiai Temple Egyetem kínált neki ösztöndíj nélkül pozíciót, így oda indult férjével és kislányával, akinek a játékmackójába varrták be az illegálisan átváltott dollárt, amit a Ladájukért kaptak.
“Mindent feladtunk, amink csak volt, a jegyünk is csak egy irányba szólt. Senkit sem ismertünk Amerikában; ott aztán bedobtak a mély vízbe, gyorsan meg kellett tanulni úszni, különben mind alámerültünk volna” – mondta.
Karikó Katalin ma a BioNTech alelnöke, a korinavirus elleni vakcina előállításának kulcsszereplője, a Nobel dij várományosa.
Magyar ember.
Tisztelegjünk előtte.
Címkép:
A BioNTech magyar kutatói, Szabó Gábor kardiológus, Karikó Katalin biokémikus, Boros Gábor molekuláris biológus (2019, Mainz, Németország)