Jobb lenne, ha gyöngyöt fűzne

Posted by
Varga Zoltán
>Remélem, most nem esnek hanyatt a meglepetéstől, de nem vagyok egy agysebész, meg pszichológus sem, így lövésem nincs, hogy ez milyen elmekórtani eset lehet.
Lehet, valami exotikus és igen heveny elmebaj. Tudom én? Erre van az egészségügy. Mondjuk nálunk pont nincs, mert kellett a lé ungabungázni a cimbikkel, meg az udvari mangalicaszerelőnek, és T. Istvánkának, megvenni a Balatont, meg hasonló csecsebecséket. Nőnek az unokák, na!
Az viszont tény, hogy újabban már nemcsak a rádiót – minimum péntekente – meg a propagandatévét, de újabban már a kissé avíttnak tűnő, azonban mindenképpen romantikus levelezést is beröffentjük, mint kommunikációs eszközt, bizonyítandó, hogy nemcsak a kuplung érett meg rég a cserére, de más defektek is sanszosak.
Bár kétségtelenül van annak hagyománya, így december tájékán meg különösen bájos, hogy írunk levelet nagy ákombákom betűkkel a télapónak, meg a Jézuskának.
Tudták, hogy a télapó különben oroszul Gyed Maróz, a hozzáértők kedvéért: Дед Мороз?
Ezt azért nagyon fontos tisztázni, mert a Kedves Vezető képesebbik fele és a nagy orosz medve hátsója kezd…hm… nos, hogy is mondjam, hogy ebben a bolond, bádogos rendszerben ne értsék félre…kezd szimbiotikus kapcsolatokat felmutatni. Van egy gusztusa, de én már nem lepődök meg semmin. Ha szereti?
Rendes üzemmenetben a télapónak irkálásról leszokik a nagyja, úgy óvoda középső csoport végén.
Kétségtelen, viszont, hogy van egy szűk réteg, akiben ez a gyermeki naivitás – gyed maróz, jézuska, Manfred Weber, stb. – erősen munkálkodik, akár még 57 évesen is.
Azok meg általában egy rendezett foglalkoztatóban pergetik életük homokszemeit, és fűznek csudaszép gyöngyöket napestig, persze kellő orvosi felügyelet mellett, ha mégis súlyosbodna a téboly, akkor legyen szakértő segítség.
(De ne legyek aljas. Azért vannak üdítő kivételek. Tatjana is megírta levelét, és tessék máris világirodalmi remek lett belőle.)
A Kedves Vezető láthatóan ezen, ritka egyedek halmazát erősíti. Újabban irkál is. Levelezik. Tévé-rádió-levelek. Szép, nem? És? Az idősebbik Bush kifestőzött. Oszt?
Némileg aggasztó, hogy emberünk nem úgy kezdi hallhatatlan sorait, mint Tatjana Anyeginnek: „Én írok levelet magának – Kell több? Nem mond ez eleget?”
De még csak nem is úgy, mint általában a jámbor ápoltak: Kedves Gyed Maróz! Kérek kisvasutat, ha lehet Bicskéig, Paks kettőt, néhány új stadiont, meg, ha belefér a puttonyodba, akkor legyen még repülő is, de négy hajtóműves. Erdogannak is olyat vitt a Jézuska.
Valami eltörhetett nála, mert a Kedves Vezető nem sz@rozik. Nagyon nem. Levelében lehazugozza Manfred Webert, generálisan a németeket meg az egész európai Néppártot, akik valahol mégis a saját pártcsaládja, vagy mifene, kioktatja őket jómodorból, mintha neki lenne belőle, történelemből, mintha ismerné valamennyire is, majd a végén még fújtatva-prüszkölve kikéri magának, hogy balfácánnak nézik!
Hinnye, na! Nézd már! A Kedves Vezető kétségtelenül balfácán, mással nem magyarázható, hogy tökig-gázzal rongyol a betonnak újra és újra, de mellette, címeres gazember is.
Ami igazán mókás, hogy felettébb sértődős gazember. Mintha egy bankrabló hisztirohamot kapna, mikor a rendőrök tetten érik. Mit képzelnek ezek? Jogállamiság? Majd vétózok!
Mintha Szájerjóska bömbölve-szipogva kérné ki magának, hogy a belga rendőrök a pucér seg…hoppá!…hátsóját bámulják a brüsszeli éjszakában, mikor az ereszcsatornán a közel tízpontos svédtornagyakorlatát végzi. Pfff!
Nesze neked! Ez meg befeszül amiért az EU megmakacsolta magát és nem engedi többé, hogy a lóvét, amit adnak, továbbra is 0-24-ben, szakmányban hazatalicskázza.
Besértődik, és felettébb zavaros leveleket írogat… Figyu Manfréd! Elmész a búsba! stop. Nem vagyok balfácán! stop. Küldjetek azért lóvét. stop. Csókpuszi: a te szerető Viktorod. stop.
Öcsééém! Lehet, mégis jobb lenne, ha kifestőzne…vagy gyöngyöt fűzne?!