A Havanna szindróma

Posted by

BBC
>Az amerika kormányzat jelentése szerint az USA kubai nagykövetségénbek alkalmazottait mikruhullámú sugárzás érte, ésa ez okozta különös megbetegedésüket. At amerikai tudományos akadémia nem vádol senkit a sugárzás miatt. Azt azonban kimondja, hogy ötven évvel ezelőtt a Szovjetunió kutatta a pulzáló rádiófrekvenciák hatását.

A betegség a havannai nagykövetség alkalmazottainál 2016-17-ben jelentkezett. A jelentkező tünetek a következők voltak: szédülés, egyensúly vesztés, hallás csökkenés, szorongás és az, amit “ködös gondolkodásként ” jellemeztek. A tünetegyüttes úgy nevezték: Havanna szindróma.

Az Egyesült Államok azzal váolta Kubát, hogy “hang-támadást” indította, amit a fogadó ország tagadott és ez feszültséghez vezetett a két állam között. Az amerikai akadémia vizsgálata agyi rendellenességet állapított meg a beteg diplomatáknál. Kanada 14 diplomatájánál hasonló tünetek jelentkeztek, ezér csökkentették a stáb létszámát.

A legfrissebb tanulmányt egy orvosi és tudományos szakértői csoport végezte, akik 40 kormányzati alkalmazott tüneteit vizsgálták. Sokan szenvedtek hosszan tartó hatást – áll a jelentésben. “A bizottság úgy vélte, hogy a (kormányzati) alkalmazottak által jelentett jellegzetes és heveny tünetek összhangban vannak az irányított, pulzáló rádiófrekvenciás (RF) energia hatásával” – áll a jelentésben.

“A szakirodalomban több mint fél évszázaddal ezelőtt, majd az azt követő évtizedekben nyugati és szovjet források által publikált tanulmányok közvetett mdon támogatják azt a megállapítást, hogy ez lehet a tünetek oka.”

Megállapítást nyert, hogy Oroszországban /ill.  a Szovjetunióban/ “jelentős kutatásokat végeztek a pulzáló, nem pedig a folyamatos  rádiófrekvenciás sugárterhelések hatásaival összefüggésben”. A vizsgálat szerint az “eurázsiai kommunista országok” katonai személyzete “nem termikus sugárzásnak” volt kitéve.

Nem Kuba volt az egyetlen olyan poszt, ahol amerikai diplomaták jelentették a szokatlan tüneteket. 2018-ban az Egyesült Államok több tisztviselőt visszahívott Kínából, miután a déli Guangzhou városában dolgozó alkalmazottak “finom és homályos, de rendellenes hang- és nyomásérzetről” számoltak be. Egy amerikai tisztviselőnél enyhe agytraumát diagnosztizáltak.

Címkép: USA követség, Havanna