WC-feliratnak pompás

Posted by
Gábor György
>Azt hiszem, a diplomáciatörténet egyik legtahóbb és legostobább sorát írta le Orbán Viktor Manfred Webernek adresszálva: „A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok.”
Ez egy utcai WC-falfelíratnak pompásan elmegy, az ember mindjárt hozzáképzeli a látványt, az ájert, és máris egy vidéki vonatállomás meglehetősen lepusztult közvécéjébe röpíti szárnyas fantáziája. Proust madeleine-jének íze, Orbánnál a szó képezte nyelvi forma indítja be az emlékezetet.
Azt írja, hogy ti vagytok az elsők. Mindenesetre új dolog, hogy például Hitler nem nézte volna le Horthyt. Pedig egy nagy túrost, én kedves miniszterelnököm! Míg Horthy altengernagy egy ócska kis káplárnak tartotta Hitlert, addig Hitler mélyen lenézte, s hülyének tekintette Horthyt.
Aztán mostanában el szokta mondani Orbán, hogy a német cégek kihordják a pénzt az országból, s annak csak egy részét csurgatja vissza az EU. Meglehet, úgyszólván egészen biztosan, de ha így van, akkor Orbán kimeríti a hűtlen kezelést, mert ezek szerint az országot fosztogató rablóknak ad kedvezményeket, s engedi, hogy dézsmálják a haza vagyonát. Megjegyzem, erre a kapitalizmus-képre Gerő Ernő is büszke lett volna.
Valaki tehát balfácánnak nézi a másikat, de megkockáztatom: nem az EU Magyarországot, hanem a Fidesz-KDNP és személyesen Orbán Viktor az egész országot és kiváltképp saját szavazóikat.
A miniszterelnök jártában-keltében legközelebb ezt is nyugodtan kikarcolhatná a WC falára.