Vakcina-politológia – hipotéziskontroll

Posted by
Pokol Béla
>A társadalmi eseményekre csak általános szintű hipotéziseket lehet felállítani a jövőbeli lefolyásukat illetően, és a konkrét történés részleteiben megjósolhatatlan. Ám a fő irányok, lényegi jellemzők előre láthatóak, ha az elemzés az esemény környezetének strukturális összefüggéseiből indul ki. A mostani járvány első heteiben a sikeres orvoslást ígérő vakcina létrehozatala körüli politikai küzdelmeket igyekeztem néhány lényeges összefüggésben előre látni, és most, hogy a kész vakcinák nyomán az oltások beindulásához érkeztünk – a briteknél elindult, és az USA-ban is talán már a jövő héten indul -, érdemes megnézni, hogy mi vált realitássá az előre jelzettek közül. Különösen az elemzések szerint főként ebbe belebukott Trump küzdelmeit illetően.
***********************************
Ez volt a korábbi cikkem:
Több tucat nagy világcég verseng a koronavírus elleni vakcina létrehozásáért, és az előző verziók tudását is felhasználva úgy tűnik, hogy ez gyorsabban elkészül, mint a szokásos két-három év. Így a hírek a szeptemberi vagy októberi oltások elkezdését valószínűsítik, de más hírek ezt inkábbaz év végére vagy a jövő év elejére év elejére teszik. A dátum nemcsak az ezrek élete szempontjából fontos, hanem az USA, mint a járvány által világon leginkább sújtott ország politikai jövője szempontjából is. A soktízezer halott és százezrek szenvedése után – amit a járvány miatti sok tízmilliós plusz munkanélküliség még csak fokoz -, ha az októberi elnökválasztás előtt ez a vakcina tömeges beadásra kerülhet, akkor az ezt levezénylő Trump-adminisztráció és vele maga Trump elnök az égbe megy. Ha meg nem adható  még be, és a rettegés már a csúcson lesz, akkor ennek látható fő felelőseként Trump igencsak nehéz elnökválasztás elé fog nézni.
Hogy ezt maga Trump elnök tudja a leginkább, az csak most kezd megvilágosodni, mert nem nagyon lehetett érteni a járvány kezdetének heteiben, hogy miért akarta ő titokban megvásároltatni az USA számára kizárólagos felhasználási joggal egy európai gyártó cégtől a legígéretesebbnek tűnő vakcinát. Most azonban képzeljük el, ha ez tényleg sikerül, és a Fox-News egyenes adásban közvetíti, ahogy a vadonatúj amerikai oltást a választás előtti hetekben Fauci tiszti főorvos Trump személyes asszisztálásával adja be ezreknek, és ezt mindig megismétlik TV-közvetítés mellett a nagyvárosi kampánykörutakon…. Az összemberiség szempontjából ugyan ez egy csúnya önzésként kapott hangot a világ médiáiban, de mint a versengő politika logikájának pusztán csak engedelmeskedő cselekedet, legalábbis érthetővé válik.
Így, ha a fenti érvelés nem fut félre, akkor nagyjából felbecsülhető, hogy mit is főznek a Trumpot leváltani kívánó demokrata párti agytrösztök boszorkánykonyháiban, és fohászaik feltehetően a vakcina sikerének választás utáni időre csúszásáért szólnak. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy az indiai Serum Insitute – a világ egyik legnagyobb kapacitású vakcina gyártója évi másfélmilliárd dózissal – már el is kezdte gyártani saját üzleti rizikójára az Oxfordi Vaccine Group már jórészt tesztelt és sikeres vakcináját, hogy szeptemberre 40 millió dózis már rendelkezésre álljon, amikorra a klinikai vizsgálatok végén már zöld utat adhatnak az árusításhoz, akkor látható, hogy az egészségügyi vonzata mellett milyen fontos a dátum kérdése az első számú világhatalom politikai jövője számára is. Ez a fentiek után nyilvánvalóan a Trump-adminisztráció figyelmét sem kerülte el, ahogy az ellenérdekelt demokrata agytrösztökét sem, úgyhogy figyeljünk majd Indiára és a Serum Insitute-ra mert lehet, hogy ők döntik el az amerikai elnökválasztást.
Hogy ez az eszmefuttatás egyáltalán nem elvetemült összeesküvés-elmélet – vagy újabban már „fakenews” – azt egy régi emlék is megerősítheti. Helmut Kohl kancellár az 1982-es kezdése után az évtized végére kezdte elveszíteni a harcát a pártján belüli konkurenseivel szemben, és a 1989 szeptemberében esedékes pártkongresszuson a vele szembenállók egy komplett pártelnök-buktatást készítettek elő, az utólag hallható információk szerint. Minden „le volt vajazva”, a kongresszusi többség nagy valószínűséggel melléjük állt volna, hisz a sok év alatt probléma volt elég, (pl. a pártfinanszírozási Flick-botrány stb.), és csak a pártkongresszus kezdetére várt a Kohl-ellenes tábor, hogy végrehajtsák a leváltást.
Ám Kohl a belső informátorai révén mindezzel tisztában volt, és amikor 1989 augusztus 25-én a magyar miniszterelnök, Németh Miklós felkereste a kancellárt a gymnichi kastélyban, hogy a tervezett magyar határnyitásról a kelet-németek ezrei számára Ausztria felé bizalmasan tájékoztassa, Kohl ezt a megmentése lehetőségeként fogta fel. Megbeszélte a magyar miniszterelnökkel, hogy a szeptemberre tervezett határnyitás egybeessen a kongresszusuk kezdő napjával, és a ravasz Kohl a kongresszus kezdetére időzítve nyitóbeszédében bejelentette a nagy hírt. Azt, hogy ezzel a sokéves reménytelen álom Németország egyesítésére végre lehetővé válik, és a Magyarországról kitóduló sokezres kelet-német tömegek hatására Kelet-Németország, az NDK rövid idő alatt meg fog bukni. A Kohl megbuktatására szerveződő kongresszus résztvevői mindent feledve tomboló ünneplésben törtek ki, és szinte a vállukra emelték a kancellárt. Ezután Kohl még sok éven át, 1998-ig volt kancellár, és mint a német egyesítés kancellárja vonult be a történelembe.
Szóval ennyit a politika logikájáról és a sikeres vakcina-versenyfutás összefüggéseiről a sikertelen elnök-buktatásokkal. Majd figyeljünk erre az összefüggésre is a következő hónapokban a vakcina-hírek kapcsán.
Címkép: Magyar határnyitás, 1989