Most van elegem

Posted by

Iván Gizella

>Igen, most van elegem. Hogy miből? Inkább kiből. Mondhatom többes számban is.
Kezdem tekintetes Lázár Jánossal, annak legutóbbi nyilatkozatával, miszerint a kormány bizony ki fogja szorítani a külföldi kiskereskedelmi láncokat. Vagyis mehetnek haza az Aldi, a Lidl, a Spar.. soroljam?
Ezek kedves Lázár János, ha nem tudná, a magyarok kedvenc áruházai. Nem a Coop, meg nem a CBA. Gondolkodjunk már egy kicsit.
Mennyi munkanélkülit akarnak csinálni idehaza? Nincs elég? Ezek az áruházak és háttérintézményeik, logisztikai központjaik, a szállítóik rengeteg magyarnak adnak munkát, kenyeret. S ne feledjük, megegyeztek a kormánnyal mikor betették ide a lábukat, hogy cserébe a befektetéseikért milyen kedvezményeket kapnak és milyen kötelességeik vannak. Vagyis vállalták többek között azt is, hogy a polcaikon a hazai termelők árui is szép számmal megjelennek. S így is van. Ott vannak azok, amelyek megfelelnek a magasabb minőségi követelményeknek. Az emberek pedig szeretik is ezeket. Nem véletlen, hogy ezek az üzletek mindig tele vannak, a magyar láncok pedig közel sem tudnak olyan forgalmat generálni, mint ők.
Mit akar? Újra orosz exportot a polcokra? Most ez az irány? Nem jön még elég használhatatlan és veszélyes áru, vagy lom a kínaiaktól?
Ezen kellene elgondolkodni kedves Lázár János. Nem azon igyekezni, hogy a megfelelés ürügyén és létráján felkapaszkodjunk megint a csúcsra, látva azt, hogy a vezér meggyengült. Nagyon átlátszó erőlködés ez kérem.
Mert tény, hogy a vezér meggyengült és a korábban hőn áhított Nyugaton pária lett. Világlapok címoldalán röhögnek rajtunk nap mint nap és már nem csak populistának, nacionalistának nevezik az ország első emberét. Nyíltan kimondják, a magyar főnök, mint egy kukac rágja az unió almáját. Egyelőre csak kis féreglyukakat volt képes kirágni, de ha hagyják, lesz ez még rosszabb is.
S nem tűri az ellenőrzést, mert azt hiszi, ő mindenek felett áll. Képes az unió minden országával szembe menni és megakadályozni azt, hogy elfogadják a költségvetést, csak azért, mert attól tart, kevesebb jut a rokonoknak és haveroknak. Meg stadionokra. Jó, lehet az egészségügyre is csepegtetünk egy kicsit, hogy befogjuk az orvosok és a személyzet száját.
A járvány pedig tombol. Csaknem kétszáz halott naponta. Egy teljes generációt veszítünk el hirtelen. S miért? Talán azért, mert nyáron senki nem törődött vele, milyen veszélyek várnak ránk, pedig voltak példák, rossz példák előttünk. Majd jöttek a meccsek, mert ugye a foci minden előtt. Az a nagyeszű urak közül egynek sem jutott eszébe, hogy ha húszezer ember kimegy a meccsre, az százezer fertőzöttet is generálhat. Tessék, itt van. A pénz meglett volna arra, hogy kórházakat építsenek, de inkább stadionok készültek.
S a főnök most bosszúszomjas. Utálja az uniót és mindenkit, aki nem hajlandó beállni az őt tapsolók közé. Legfrissebb ötlete, hogy belengette a közszolgálatinak csúfolt rádióban, az unión kívül is van élet, sőt jobb élet. Ez gondolom, nem csak nálam verte ki a biztosítékot.
Ettől a felháborító viselkedéstől ordítani tudnék. A téma nem ilyen egyszerű, már csak azért sem, mert be is válthatja a fenyegetést. Személyes érintettsége okán, képes és bosszúból kilépteti az országot. Bár igaz, népszavazással léptünk be, de a Szájer féle alaptörvénybe már beiktatták, a kilépéshez kétharmados parlamenti többség elegendő. Mindenre gondoltak.
Mint tudjuk, van az országházban 133 bátor ember, aki az alamizsnáért, a megélhetéséért, meg azért, hogy ne derüljenek ki a bűneik, mindent képesek megszavazni. Mert tévedés ne essék, két marokra fogják a nyakukat, s csak időnként lazítanak rajta egy kicsit.
Biztos így van, mert másként, már feltűnt volna egy két renitens gondolkodó, s figyelmeztette volna a vezérét, a mostani terveiből, nagy baj lehet. De nincs egy sem.
Mintha Bolondországban lennénk, ahol az a szégyen, ha valaki épeszű.
Holott tudniuk kell, a főnökük elszámította magát. Immár sokadszor. Ennek, ha lassan is, de beérnek majd a következményei.
Az első nagy kokit akkor kapta, amikor kedvenc amerikai elnöke elveszítette a választásokat, holott ő teljes mellszélességgel állt ki mellette. Eközben a jövő gondolkodóit, a színművészeti egyetem diákjait, tanárait akarta padlóra küldeni minden eszközt bevetve. Mert akik gondolkodnak, azok szabadok és azok bizony veszélyesek. Mármint rá nézve. Majd jött az uniós vétó, ahol egyedül maradt. A következő, a harmadik a Demeter ügy, majd negyedikként a Szájer affér, ami nem csak kellemetlenséget okozott, nevetségessé is tette ország-világ előtt. Ja és Deutsch Tamásról még nem is szóltam. De biztos azért, mert nem is érdemes.
Címkép:Halász Géza GIF