Vétó? Ugyan már!

Posted by
Szent-Iványi István
>Nagy a hangzavar vétó-ügyben és ez nem segíti az eligazodást. Tegnap Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes a lengyel vétó feladásáról beszélt, ma reggel Orbán megerősítette a vétó szándékot. Akkor most mi van?
Szerintem ugyanaz, mint eddig. Kezdettől azon az állásponton voltam és ezt sok helyen elmondtam, leírtam, és most is azt hiszem, hogy a nap végén nem lesz itt semmiféle vétó, december 11-én megszületik a megállapodás. Minden más a politikai játszma része, no meg a saját nagyközönségnek szóló színjáték. Show must go on.
Egészen december 11-ig fokozzák a dramaturgiai feszültséget, majd a késő éjszakába nyúló tárgyalások végén megjelenik a kimerült és elcsgázott Orbán a Facebookon és bejelenti, hogy kemény küzdelem árán megint megvédte a magyar nemzeti érdeket a sorosista brüsszeli elittel szemben és Magyarországra nem fognak betelepíteni egytelen migránst sem. Igaz, nem is akartak. És a kemény küzdelem árán elért eredmény azonos lesz azzal, amit már november 25-én is felajánlottak az EU vezetők maguktól és kényszer nélkül.
El is lehetett volna fogadni azonnal, de akkor mi lett volna az epikus küzdelemmel, a hősies szabadságharccal . Mert akkor kiderült volna, hogy teljesen feleslegesen, értelmetlenül és eredménytelenül hajszolta bele magát a két kormány ebbe a vesztes csatába.
A félelmeiket meg egyébkélnt is nehéz megérteni. A jogállamisági mechanizmus szankciós részét meglehetősen nehéz lesz működésbe hozni, egy elhúzódó eljárás végén várható csak a nem túl kemény pénzügyi szankció.