Maradtak a visegrádi egyek

Posted by

Lengyelország kész elállni az EU-költségvetés vétójától

Lengyelország kész feladni a vétószándékot az EU 2021-2027 költségvetésével, illetve a koronavírus utáni helyreállítást segítő alappal kapcsolatban is – írja a Reuters a lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva.

Jaroslaw Govin azt közölte: kormánya hajlandó elfogadni az összesen 1,8 ezer milliárd eurós pénzügyi csomagról szóló megállapodást azzal a feltétellel, hogy ahhoz egy részletes magyarázatot fűznek az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről, amely garantálja, hogy azt csak az unió pénzügyi érdekeinek védelmére és ne politikai nyomásgyakorlásra használják.

Gowin az Európai Bizottság több vezetőjével is tárgyalt csütörtökön, ezt követően azt mondta újságíróknak: “Mindannyian megértettük, hogy a lengyel-magyar vétó ideiglenes költségvetéshez vezetne, amely bármit is mondanak néhányan Lengyelországban, nem lenne jó sem Lengyelországnak, sem a többi 26 tagállamnak.”

– “Egy esetleges vétó nem csak az ideiglenes költségvetést váltaná ki, hanem valamit, amit a tárgyalópartnereink ‘B-tervnek hívtak – ez egyfajta kooperáció a többi 25 orság között” – mondta Gowin.

A B-tervről és arról, hogy a Bizottság és Merkel hogyan terelgették Magyarországot és Lengyelországot a kompromisszum felé, itt írtunk bővebben.

November 27-én Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten találkozott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel. Egy közös nyilatkozatot is kiadott a megbeszélést követően. Ebben lefektették azt, hogy egyik kormány sem fog olyan alkut elfogadni a költségvetési tárgyalások során, amely a másik kormány számára elfogadhatatlan.

A magyar kormány, pontosabban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón azt nyilatkozta, hogy a jogállamisági mechanizmus jelenlegi normaszövege Magyarország számára elfogadhatatlan.