A kormánypárti tüntetők az akció végén majd bemennek a Lidlbe

Posted by

Raskó György

>Uszítás, felelőtlenség, kétségbeesett vagdalkozás. Nem tudom másnak nevezni Orbán és Lázár, két fideszes prominens politikus mai napi kijelentéseit. Orbán szerint ahogy a britek, mi is jól járnánk az EU-ból való kilépéssel. Naná, hogy így van! Magyarra fordítva: “Önállóan dönthetnék, és azt csinálhatnék itthon, amit én akarok”. Az, hogy a magyar nemzet milyen rosszul járna ezzel a lépéssel, az meg sem fordul a fejében, mert számára lényegtelen. Csak a hatalom számít – tudjuk jól.
Lázár János egy mai konferencián arról értekezett, hogy ki kell szorítani a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncokat (Lidl, Aldi, Penny, Tesco, Spar, Auchan, Interspar, DM,) a hazai ellátási láncból, mert nem a magyar érdekeket szolgálják. Velejéig szar, demagóg duma akkor, ha tudjuk, hogy megvalósíthatatlan cél. E láncok évről évre egyre nagyobb arányban uralják a hazai piacot, mert versenyképesek. Náluk a legjobb az ár/érték arány a vásárló számára, nem csoda, hogy már a forgalom közel 80%-át ők hozzák, miközben gyenge és drága kínálata miatt szorul vissza a CBA, a COOP, a Reál a magyar láncok.
Nem csak nálunk van így. Az Egyesült Királyságban, az USA-ban is hasítanak e multinacionális cégek, mégsem jut eszébe egy prominens politikusnak sem, hogy adminisztratív módon ki kell szorítani őket. Már csak azért sem, mert az említett országok vásárlói kinevetnék, gúnyosan lesajnálnák a megszólalót.
Nálunk más a helyzet, itt van táptalaja az ilyen szélsőséges és gazdasági szemszögből értelmetlen dumának. Ki lehet vele csábítani az utcára tüntetőket, akik a megmozdulás végén mind masíroznának be a legközelebbi Lidlbe, Aldiba megvásárolni az ebédre,, vacsorára valót. Ahogy látom elkezdődött az irracionális célokra épülő kormánypárti kampánystratégia végrehajtása. Készülnek 2022-re s úgy gondolják, hogy már csak úgy van esély a hatalom megtartására, ha 19-re lapot húznak. Lesz még itt csúcsdemagóg petárdarobbantás dögivel. Lesznek-e értelmes és voksvonzó válaszai ezekre az ellenzék egységbe tömörülő csapatának?